Банкеръ Daily

Общество и политика

България дава 50 000 лв. хуманитарна помощ на Ливан

Правителството одобри предоставянето на 50 000 лева допълнителна хуманитарна помощ за възстановяване на Ливан след взривовете на пристанището в град Бейрут от 4 август 2020 г. Решението е израз на съпричастността на България с пострадалото население на Ливан и на всеобхватния ни ангажимент в подкрепа на стабилността и развитието на съпределните до Европейския съюз страни и региони.

Помощта ще бъде предоставена посредством доброволна вноска към Детския фонд на ООН в подкрепа за благополучието на ливанските деца с насоченост към образователния сектор в страната.

Фидическите щети от взривовете се оценяват на 4.6 млрд. щ. долара, според първоначалните сметки на екип под ръководството на Световната банка. 

Над 180 убити и хиляди ранени е равносметката от мощната детонация на неправилно съхранявани взривни материали на пристанището на Бейрут на 4 август, разрушила околните квартали. 

Германският презастраховател "Мюних ре" очаква искове за минимум 100 млрд. евро, произтичащи от мощните експлозии в Бейрут, които разрушиха през миналия месец големи части от пристанищния квартал на ливанската столица. Основната част от загубите, които компанията оценява "в рамките на ниските трициферни милиони в евро", ще са свързани с унищожено и поразено недвижимо имущество, става ясно от официално изявление на "Мюних ре" на 7 септември. 

Още преди взривната вълна да започне своя разрушителен ход от пристанищната зона към центъра на Бейрут, много ливанци описваха страната си като негодна за живеене, пише "Зюддойче Цайтунг". Животът в мястото, наричано някога "Швейцария на Близкия изток", отдавна напомня катастрофа, отбелязват от изданието. Милиарди потъват в държавната енергийна компания, докато жителите на Ливан имат ток само по няколко часа на ден. Боклукът залива улиците на Бейрут, ливанската лира загуби 80 процента от стойността си само за няколко месеца, а цените се повишават ежедневно. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във