Банкеръ Daily

Общество и политика

България дари на Бутан хиляди ваксини на АстраЗенека

Правителството продължава разговори за дарения на ваксини с Република Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Молдова.

България дари на Кралство Бутан 172 500 дози ваксина срещу COVID-19 АстраЗенека. Дарението се прави със съгласието на производителя и с разрешението на Европейската комисия. Ваксините са годни до август, а малки количества - до септември. Към ваксината на британския производител има по-слаб интерес, но за сметка на това – високи налични количества.

"За 20 000 дози ваксини на АстраЗенека, които са с изтичащ срок на годност в края на юли, има реален риск да бъдат унищожени", обяви в понеделник Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Той обясни, че се разработва процедура, която позволява по-лесно прехвърляне на ваксини между държавите от ЕС.  В целия блок се стига до етап, в който държавите членки ще могат да даряват по-активно заради ускорените доставки на ваксини. Голяма част от европейските държави са постигнали ваксинално покритие над 50 на сто от населението, което също дава възможност за даряване.

Правителството продължава разговори за дарения на ваксини с Република Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Молдова.

В страната ни в момента има над 4,8 млн. дози ваксини. Едно от основните предизвикателства е да не се стигне до унищожаването им, тъй като някои имат срок на годност 6-7 месеца. На близо 20 хиляди дози срокът им изтича в края на юли и те няма да бъдат дарени. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във