Банкеръ Daily

Общество и политика

България да започва да произвежда ваксини, настоя Марешки

Веселин Марешки

Дни след като изпрати отворено писмо до премиера, в което настоява за незабавно договаряне и доставки на ваксини, налични по света, но нерегистрирани в ЕС, лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки заяви: „Българското правителство трябва да направи спешни постъпки за местно производство на ваксини по чужд патент".

"Има огромна криза с доставките, а все повече специалисти твърдят, че имунитетът е сезонен и трябва да се подновява ежегодно като при противогрипните ваксини. Това означава, че ще сме в същата криза наесен. Добрият стопанин работи с планиране няколко крачки напред. Стига сме гасили пожари! Тук не става дума за политически сметки, а за човешки животи”, казва  Марешки.

Още преди промените, България бе сред най-големите производители на лекарства в Източна Европа. И днес в страната има десетки производствени мощности собственост на български и чужди компании. Единствената държавна фирма в този списък остана "Бул Био - НЦЗПБ", но пък за сметка на това тя е специализирана в производство на ваксини.

 Марешки заяви пред Нова телевизия, че е прекалено дълго време е минало, в което голяма част и от бизнеса, и от хората, и от учениците бяха затворени.

"Мисля, че здравната ни система към днешна дата не е на нивото от преди година – и световната, и нашата, когато нямаше легла и медикаменти. Така че според мен няма нужда от масово затваряне. Към днешна дата данните не са толкова тревожни", коментира той.

„Аз търгувам с лекарства. Всеки ден, или поне няколко пъти на седмица получавам обаждания от хора, които ми казват „можете ли да ми доставите това лекарство”, а аз казвам – „то не е регистрирано в България”. Съответно ми казват, че то се продава на друго място и питат можем ли да го получим от там.  Тоест човек, когато иска нерегистрирано лекарство, той ще намери начин – дори да му го доставят в чантичка”, заяви Марешки.

Според него България може, но е закъсняла при производството на ваксини - за разлика от други държави, които произвеждат медикаментите по лиценз на компаниите, които са ги създали. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във