Банкеръ Daily

Илияна Йотова:

България да направи свой план за миграционната вълна от Украйна

България трябва да направи своя план за справяне с миграционната вълна от Украйна, защото европейската директива за временното убежище е остаряла. Това заяви във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

"България задължително трябва да се обърне към европейските институции за допълнителна помощ и да преговаря за по-голямо финансиране при разпределението на очакваните 420 милиона евро за ликвидиране на последиците от миграцията и справяне с бежанския проблем", посочи вицепрезидентът.

„Бихме могли да преговаряме за значителна сума от гледна точка на това да покрием разходите на хората, които приемат бежанци, а не сега само да се дават на тези, които институционално ги приемат, защото всяко едно българско домакинство ще има нужда от това, приемайки хора от Украйна, да подпомогне собствения си бюджет“, допълни тя.

"Има нужда и от европейско финансиране, което да премине през здравната каса, за да бъде покрито лечението на бежанците в българските болници", заяви Илияна Йотова. Тя подчерта, че все още няма разписан план на правителството с финансови параметри за бежанците – подслон, образование, социални помощи, здравеопазване.

По повод опасенията, че България изнася оръжие за Украйна през различни дестинации, вицепрезидентът заяви: 

„Ние вярваме на това, което говори министърът на икономката, че в момента българско оръжие за Украйна не се изнася. Оттам нататък нашата институция не разполага с никаква друга информация“.

Илияна Йотова посочи, че няма опасения заради войната в Украйна Североизточна България да стане милитаризирана зона и подчерта, че българският отговор като държава членка на ЕС и на НАТО трябва да бъде достатъчно твърд срещу войната и агресията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във