Банкеръ Daily

Общество и политика

България активно подкрепя китайската инициатива "Един пояс, един път"

България активно подкрепя инициативата "Един пояс, един път" и платформата "17 +1" за сътрудничество между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Това каза президентът на Румен Радев по време на среща с представители на водещи китайски компании, участващи в изпълнението на международни стратегически проекти в рамките на инициативата "Един пояс,един път".

Президентът добави, че не е случайност, че в България се открива глобалният център за партньорство по инициативата. "Ние отчитаме, че най-важният фактор за развитие на тези инициативи е транспортната свързаност между Китай и Европа",  заяви държавният глава.

По думите му географското и стратегическо положение на България определя най-краткият и изгоден път в тази транспортна свързаност. Радев е убеден, че със съвместни усилия може да се развие тази необходима инфраструктура в България по възможно най-бързия и добър начин в съответствие с принципите и правилата на Европейския съюз. Той изрази готовност да изслуша инвестиционните намерения и планове. "Надявам се на конструктивна работа с българското правителство“, добави президентът.

От своя страна посланикът на Китай Дун Сяодзюн заяви, че това, което предстои, е със съвместни усилия двете държави да постигнат конкретни резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във