Банкеръ Daily

Общество и политика

Българи във Великобритания имат проблеми с придобиване на статут

Министерството увери, че заедно с  посолството ни в Лондон са в постоянен контакт с британските власти.

Българи, които живеят и работят във Великобритания, се оплакаха, че имат проблеми с подаването на документи за придобиване на статут по Схемата за уседналост. 

По информация на британските власти към момента 301 000 български граждани са подали заявления за придобиване на статут на уседналост – 264 000 от тях са одобрени, а 10 104 са отхвърлени, поради невъзможност да отговорят на изискванията за доказване на статут.

Българското външно министерство обяви, че полага усилия за разрешаване на тези проблеми. В тази връзка постоянният секретар на ведомството Иван Кондов проведе среща с посланика на Великобритания в София Роб Диксън, като постави въпроси, свързани със затрудненията, които изпитват българските граждани в процеса на кандидатстване и придобиване на статут на уседналост, чрез който да запазят правата си за пребиваване на територията на страната. 

Българската страна подчерта, че заради пандемията от коронавирус  и ограничителните мерки, много хора са се забавили с подаването на необходимите документи. Затова бе отправена молба  към Великобритания за гъвкавост след 30 юни, когато изтича срокът за кандидатстване по схемата, както и за ясни правила какво биха могли да направят българските граждани след тази дата.

Министерството увери, че заедно с  посолството ни в Лондон са в постоянен контакт с британските власти. Отправено е и запитване към британската страна за информация за отхвърлените молби, така че при необходимост да бъде оказано консулско съдействие на нашите сънародници. По време на срещата българската страна отново  постави и въпросът за по-високите цени на визите за определени категории работници.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във