Банкеръ Daily

Общество и политика

Българи ще участват в похода на "Нощните вълци"

Български участници в движението на „Нощните вълци“ от Русия потеглиха към Германия, за да се включат в шествие там на девети май.

По пътя си те ще минат през места, където има паметници на загинали български войници през Втората световна война, предаде БНР.

За разлика от миналата година, когато появата на "Нощните вълци" у нас беше белязана от провокации и сбивания, този път такива нямаше. 

Макар че съвсем близо до рокерите се бяха събрали техни противници, полицията не допусна двете групи близко една до друга. Тази година липсваше и напрежението, което доведе до сбивания и 15 задържани преди една година. 

Българската група на "Нощнита вълци" е от десетина души, но пред паметника на съветската армия се бяха събрали около 50 техни симпатизанти.

Българските "Нощни вълци" твърдят, че ще изминат 5000 км на собствени разноски за 12 дни и ще се срещнат с "Вълците" от Русия, Словакия и Полша в Будапеща. 

Миналата година руските рокери преминаха през България като част от мотомарша си „Славянски свят“. Пристигането им в България обаче не протече гладко, след като прокремълска агитка наби протестиращи срещу мотопохода в Бургас. В София пък "Нощните вълци" те бяха посрещнати от протест и контрапротест пред храм-паметника "Св. Ал. Невски".

Рокерите днес също бяха посрещнати от демонстранти, които се противопоставят на "масовата програма на правителството на Русия за събуждане на русофилски и комунистически чувства сред българите."

Членове на "Нощните вълци - София" пресрещнаха шествието на БСП за 1 май и поздравиха ръководството на партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във