Банкеръ Daily

Общество и политика

Българи от РСМ се срещнаха с шефовете на парламентарните групи

Представители на организации и сдружения на българите в Северна Македония се срещнаха с ръководствата на парламентарните групи в Народното събрание.

Пред българските депутати те представиха очакванията си за развитие на добросъседските отношения между София и Скопие.

Председателят на партия „Граждански демократичен съюз“ Петър Колев посочи, че са срещнали разбиране. 

"Всички се обединиха, че защита на правата на българите в Република Северна Македония и промяна на Македонската конституция в тази посока е абсолютно задължително, че защитата на българската история, култура, българските паметници в Република Северна Македония е абсолютно задължително като практика", обясни той. 

"Промяната на учебниците, които са пълни с език на омразата, трябва да започне колкото е възможно по-скоро. Езикът на омразата за наше огромно съжаление, е съвременният бич на отношенията между Скопие и София", допълни Петър Колев.

Парламентарната група на „БСП за България“ се срещна с представители на организации и сдружения на българи в Република Северна Македония. На срещата присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски и заместник-председателят на групата Филип Попов.

 Делегацията от Северна Македония бе поздравена и от председателя на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова.

„Пожелавам ви сили да се борите за правата си. Ние сме на ваша страна. Бъдете сигурни, че ще се борим заедно за това, за което и вие“, заяви Нинова.

 „Ние подкрепяме инициативите, свързани с това да се създаде една по-благоприятна атмосфера в отношенията между двете страни и да се развие възможно най-широко секторно сътрудничество в различни сфери в интерес на двете държави, което да доведе до възможността да се решават трудните въпроси от общия ни дневен ред“, запозна Кристиан Вигенин своите гости от Северна Македония с позицията на БСП.

Той подчерта, че няма да има отстъпление от вече заявените изисквания към Република Северна Македония и няма да се правят компромиси с въпросите, които вече са поставени от страна на България.

„Един от тези въпроси е отношението към българите в Република Северна Македония и начините, по които се гарантират вашите права. Всеки един гражданин на Република Северна Македония би следвало да има равни права, независимо с какво самосъзнание са тези граждани и от какъв етнически произход  е. Този въпрос е ключов за нас, когато говорим за езика на омразата, за промяна на учебниците, за българското историческо наследство в Република Северна Македония – всичко това е свързано с вашите права“, заяви Вигенин.

Представителите на българските организации и сдружения в Северна Македония от своя страна изразиха благодарност за срещата. „Високо ценим, че за БСП е изключително важно мнението на българите в Северна Македония“, каза Петър Колев, председател на ПП „Граждански демократичен съюз“.

Те изразиха и своето удовлетворение от позицията на лидера на БСП Корнелия, която е и  вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, във връзка с отказа ѝ да води делегация в Северна Македония след срещата на Северномакедонския президент Пендаровски с представители на ОМО „Илинден“. „Вашият лидер изпрати ясен сигнал и това в нашите уши прозвуча много ясно и категорично. Това бе много достойна позиция“, заявиха те.

Ключов въпрос, който бе поставен от гостите от Северна Македония е вписването на българите в конституцията на страната.

„Това ще бъде една прекрасна инвестиция за бъдещето и развитието на отношенията между двете страни“, посочиха те и настояха решението да бъде взето преди началото на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС.

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ се срещнаха с представители на организации и сдружения на българи в Северна Македония. На срещата присъстваха председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, заместник председателя на ПП ГЕРБ Томислав Дончев и народните представители Екатерина Захариева и Тома Биков.

От Северна Македония присъстваха членове на ръководствата на партия „Граждански демократичен съюз“,  сдруженията „Културен център „Иван Михайлов“-Битоля, „Трибуна“-Прилеп, „Македонско-българско приятелство“-Скопие, „Коридор 8“-Скопие, „Интеракция“-Охрид, „Единство“-Кочани.

Представителите на български организации в Северна Македония благодариха за последователната политика на ГЕРБ и нейното правителство за защита на техните права и си пожелаха настоящият български кабинет да продължи тези действия. Те добавиха, че разчитат на ГЕРБ за запазване на националния консенсус по темата „Македония“ и отстояване на досегашната позиция на страната ни по отношение европейската интеграция на Северна Македония, изискваща от властите в Скопие да се борят с езика на омразата и дискриминацията спрямо своите граждани от български произход, както и българите да бъдат вписани в Конституцията на страната, за да се ползват с всички права, които имат и останалите етнически общности.

Депутатите от ГЕРБ отговориха, че ще направят всичко възможно да съхранят националния консенсус по темата и призоваха правителството на Кирил Петков да не се поддава на пропагандата на Скопие, която се опитва да ни убеди, че проблемите пред двустранните отношения са предимно в историята. Всъщност проблемите са в настоящето и са свързани именно с отношениета към България и към нашите сънародници, живеещи в Северна Македония, произтичащ от манипулирането на историческата истина.

И ГЕРБ, и представителите на българските организации бяха единни, че е нужен видим напредък по всички теми от двустранното сътрудничество и че интензивното провеждане на срещи на работни групи на двете правителства засега не е довело до конкретни резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във