Банкеръ Daily

Доц. Ангел Кунчев:

Българи, живеещи в Европа, се връщат у нас, за да се ваксинират

Доц. Ангел Кунчев

"Българите, живеещи в Западна Европа, се връщат у нас, за да се ваксинират срещу COVID-19, защото там, където са, не могат да достигнат до ваксина". Това коментира държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той отбелязва, че "няма друга европейска страна, в която, ако днес решите, утре можете да се имунизирате, с която и да е от четирите най-добри в света ваксини срещу COVID-19".

"Ако си имал щастието да не се срещнеш с COVID-19, и в момента можеш да избираш между четири ваксини, а не се имунизираш – това е безотговорност и към собственото здраве, и към обществото", смята доц. Кунчев.

Днес в ефира на бТВ той заяви, че е малко рано за отпадането на маските на закрито. 

"Ако ние задържим 14-дневна заболеваемост под 60 на 100 000, нито една държава няма да има основание да има претенции към българските граждани, пътуващи зад граница", смята Кунчев.

"Над 420 000 души официално са преболедували COVID-19, а 1.3 милиона души са имунизирани, но това не е достатъчно, за да гарантираме, че няма да има нова епидемична вълна. Затова ще трябва да продължи ваксинационният процес много по-устойчиво. Темпът на ваксиниране е бавен", заяви той.

Кунчев призна, че според него затварянето на областните градове и затварянето на парковете в началото на пандемията са били излишни мерки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във