Банкеръ Daily

Общество и политика

Българи бедстват в окаяни квартири в Германия

Години наред германско семейство от град Офенбах е давало под наем жилища на обикновени работници от България и Румъния на завишени цени. След сигнал семейната двойка - мъж и жена на по 45 години - е била задържана от полицията. Отдаваните от тях жилища били в отчайващо състояние, а работниците ги използвали за спални помещения. Повечето от наемателите не говорели немски език, съобщава Дойче Веле.

На 26 август полицията е влязла във въпросните жилища в Офенбах и Ешборн, след което са били задържани двамата им собственици. Говорител на прокуратурата в Дармщат е съобщил, че междувременно съпругата отново е на свобода, докато мъжът остава в предварителния арест. До акцията на полицията се е стигнало след разследване по подозрение за спекулативно лихварство и подправяне на документи, което е продължило две години. Над 40 души - българи и румънци, са били потърпевши. Двамата съпрузи са се възползвали от безизходицата, в която се намирали българите и румънците, за да получават от тях завишени наеми. Конкретни цифри обаче не се съобщават. 

Съпругът е заплашвал с физическа разправа някои от наемателите. По данни на полицията, той и съпругата му са вписвали фалшиви данни в договорите, за да прикрият окаяното състояние на препълнените жилища. Те са оказвали и натиск над наемателите да не кандидатстват за социални помощи като жилищни надбавки.

В Офенбах редовно стават известни случаи на подобни злоупотреби с цел печалба от завишени наеми. През юли семейство подаде жалба за това, че е плащало 600 евро месечно за наем на помещение от 10 квадратни метра, в което са били настанени четирима човека.

Facebook logo
Бъдете с нас и във