Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУЛГАРГАЗ В НАДПРЕВАРА СЪС СИН ПОТОК

Националната газопреносна компания Булгаргаз под пълна пара реализира инвестиционната си програма за тази година и до 15 декември тя ще бъде изпълнена, съобщиха от централата на дружеството в столичния комплекс Люлин. От заложените 153 млн. лв. вече са усвоени около 105 млн. лева.


Инвестиционната програма е фиксирана още в споразумението, подписано между Булгаргаз и външнотърговското предприятие на Газпром - Газекспорт, на 27 април 1998 година. Става въпрос за 47 млн. щ. долара заем, предоставен от Газпромбанк, който е разчетен точно кога и за какво ще бъде използван. Не е за пренебрегване и фактът, че противно на някои очаквания проектът Син поток (б.а. за изграждане на газопровод между Русия и Турция по дъното на Черно море) се развива твърде успешно, което означава, че в скоро време транзитното трасе през България ще има сериозен конкурент.


До средата на декември ще бъдат довършени, приети от Държавна приемателна комисия и въведени в експлоатация два дублиращи транзитния газопровод участъка (т. нар. лупинги), всеки от които с дължина от по 45 километра. Първият, който започва от компресорната станция Кардам на българо-румънската граница и завършва до с. Одринци, бе присъединен към сега съществуващото трасе на 24 септември. Вторият лупинг, който е в Южна България (между с. Люляково, Сливенско и компресорната станция Лозенец, Ямболско), също е съединен с транзитния газопровод.


Главни изпълнители на строителните работи са фирмите Газстроймонтаж - за газопроводите, и Главболгарстрой - за изграждането на новата компресорна станция Провадия.


Бързаме, за да използваме пълноценно оставащите хубави дни, когато и транзитираните количества газ са по-ниски, за да довършим работата - каза изпълнителният директор на Булгаргаз Кирил Гегов. - Целта ни е да пуснем двете разширения в средата на декември, когато по традиция и потреблението у съседите ще се увеличи значително.


Заложените за тази година 153 млн. лв. инвестиции са част от тригодишна инвестиционна програма, чието изпълнение започна през миналата и ще приключи в края на следващата година. Тя предвижда изграждането на 300 км нови газопроводи за транзитиране на природен газ към Турция, Гърция и Македония, модернизиране и разширяване на две компресорни станции и построяване на една нова.


Изпълнението на тригодишната инвестиционна програма ще даде възможност на Булгаргаз от края на 2001 г. да транзитира през наша територия към Турция, Гърция и Македония по 17 млрд. куб. м природен газ годишно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във