Банкеръ Daily

Новият шеф на НАП Борис Михайлов:

„Булгаргаз“ е дружеството със задължения към бюджета

„Булгаргаз“ е дружеството със задължения към бюджета. Това каза пред БТВ новият шеф на НАП Борис Михайлов. Той бе назначен на мястото на освободения от поста Румен Спецов.

Сред мотивите служебният кабинет изтъкна това, че съществува допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери.

Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП, посочиха от Министерския съвет.

Пред БТВ Румен Спецов заяви, че уволнението му е по политически причини и няма нищо общо с резултатите на НАП. Министърът на финансите му е съобщил за отстраняването, а решението е на Министерския съвет.

По-късно той потвърди това и в неофициален разговор пред БНР - че е освободен като директор на НАП по политически причини. Спецов е бил извикан сутринта от служебния министър Росица Велкова, за да бъде информиран за решението.

Вече бившият ръководител на НАП Румен Спецов заяви, че в разговора с министър Росица Велкова е бил информиран за политическото решение, но му е казано, че няма забележки към работата му в приходната агенция. 

Спецов, който пожела единствено да бъде цитиран, допълни, че има разминаване между официалното съобщение на правителствената пресслужба и мотивите, които са представени пред него. 

Той подчерта, че ежедневно се подават данни към министерството за събираемостта.

На въпрос коя е фирмата, конкретно посочена в съобщението на служебния кабинет, но неназована поименно, бившият шеф на приходната агенция обяви, че това е държавно газово дружество с големи просрочия. Част от проблема идва от задължения, които топлофикационно дружество има към въпросната държавна компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във