Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУЛГАРГАЗ ДЪЛЖИ НА БЮДЖЕТА ПОВЕЧЕ ОТ 214 МЛРД. ЛЕВА

Задълженията на държавното дружество Булгаргаз към бюджета възлизат на 214 млрд. лв., съобщи в петък в Народното събрание финансовият министър Муравей Радев в отговор на въпрос на депутатите от Евролевицата Драгомир Драганов и Стефан Нешев.


Булгаргаз ЕАД е регистриран по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) и начислява 22% данък на своите клиенти съгласно чл. 20, ал. 1 от закона, каза Муравей Радев. Според данъчнооблагателни актове задълженията на дружеството към бюджета по ЗДДС са около 63 млрд. лв. главница и 44 млрд. лв. лихви.


Освен тях според декларации за ДДС само от декември 1997 и януари 1998 г. задълженията на дружеството към бюджета възлизат на 107 млрд. лева. Като се пресметнат приблизително и дължимите суми за февруари, дългът на газовото дружество вероятно ще се приближи плътно до 300 млрд. лева.


Дългът на Булгаргаз е пряко свързан със задълженията към самия него, уточни финансовият министър. Общо с над 289 млрд. лв. е кредитирал Булгаргаз своите клиенти. Около 258 млрд. лв. от вземанията са главници, а лихвите са над 31 млрд. лева. Повече от 80% от тези задължения са на големи структуроопределящи фирми: Стомана - Перник, Топлофикация - София, Нефтохим, Кремиковци, Агробиохим - Стара Загора, Агрополихим - Девня, и Китка - Нови Пазар. Само торовите заводи дължат на газовия монополист над 70 млрд. лева.


Правим непрекъснати опити за прихващане на задълженията на Нефтохим към Булгаргаз, каза министър Радев. С такива операции през миналата година са прихванати 26 млрд. от задълженията на рафинерията, а в близките дни ще приключи прихващането на още 16 млрд. лева.


Не може един от най-големите длъжници в държавата да плаща месечно реклами на вестниците Стандарт и Демокрация в размер на 3000 пенсии, репликира депутатът Драгомир Драганов и поиска да се потърси отговорност от шефа на газовата фирма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във