Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУЛБАНК ВЪВЕДЕ ЕЛЕКТРОННОТО РАЗПЛАЩАНЕ

Electronic Banking е новата услуга, която БУЛБАНК предлага от миналата седмица на своите клиенти бизнесмени. Те ще имат възможност от собствения си офис да извършват по електронен път транзакции, както и обмяна на информация в реално време. Основен канал за връзка между клиентите и банката е обществената телефонна мрежа. Услугата се предоставя чрез автоматизираната информационна система ТелеБАНК, изградена в съответствие с последните модни тенденции в областта на компютърните технологии. Системата за сигурност се базира на съвременни алгоритми за криптиране на данните и кодиране на трафика.


На практика абсолютно дистанционно бизнесмените могат да пускат своите платежни нареждания, незабавно инкасо, арбитражни операции, валутни преводи на територията на страната и в чужбина, да правят предизвестия за теглене на големи суми на каса. Клиентите ще имат възможност да откриват депозити дори от офиса си. В същото време системата предлага и ползването на пакет с информационни услуги, който включва както информация за клиентските сметки и извършените по тях операции, така и обща информация - валутни курсове на БНБ и БУЛБАНК, лихвени проценти, тарифата на банката и т.н.


В системата си БУЛБАНК ще поддържа актуален списък с контрагентите на клиента, списък на банките и техните клонове и на митническите пунктове в страната.


За улеснение на клиентите в системата са вградени и допълнителни възможности за планиране на плащанията. Това означава, че могат да се нареждат плащания за бъдещи периоди, които ще бъдат изпълнени от банката дори и бизнесменът да отсъства от страната, тъй като няма да е необходимо ново потвърждение.


По-важното е, че от новата услуга поне засега могат да се възползват само средните и големите корпоративни клиенти на БУЛБАНК. Ползването на услугата ще бъде безплатно. Единствено фирмите ще трябва да заплатят първоначална такса от 10 щ. долара. В случай обаче, че бизнесменът не успее да си инсталира сам системата, ще му се наложи да плати още 15 щ. долара за оказване на техническа помощ. При извършването на отделните операции пък клиентът ще плаща нормалните комисиони, които събира БУЛБАНК за съответните операции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във