Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУЛБАНК - РАЗПЯТИЕТО НА ЖОТЕВ

Най-голямата банкова приватизационна сделка у нас стигна до финалната скандална права. Съвсем изненадващо за публиката съветът на директорите на Банковата консолидационна компания обяви на 10 май 2000 г., че предпочитаният купувач за БУЛБАНК е консорциумът УниКредито Италиано - Алианц.


Офертата на консорциума превъзхожда по всички показатели тези на другите двама конкуренти. Вече съм подписал писмото, с което БКК уведомява УниКредито и Алианц, че са предпочитан купувач и ще водя преговори с тях до 16 юни тази година, съобщи вицепремиерът и изпълнителен директор на консолидационната компания Петър Жотев.


Консорциумът, в който участват най-голямата банка на Апенинския полуостров и германският застрахователен гигант, смята да плати 350 млн. щ. долара за 98% от акциите на БУЛБАНК, които са собственост на държавата. Доминираща фигура в него е италианската банка. От запознати с офертата му в.БАНКЕРЪ научи, че италианците държат около 95% от консорциума, а за Алианц са останалите 5 процента. По повод твърденията, че УниКредито-Алианц смятат да платят 30% от цената едва след две години, управителят на БНБ Светослав Гаврийски заяви следното: Не съм запознат с подробности от предложението на УниКредито Италиано - Алианц, но ако имаше предложение за разсрочено плащане, щях да бъда уведомен.


Друг също така достоверен източник пък се закле пред БАНКЕРЪ, че предпочетеният купувач не е предлагал да плаща разсрочено за БУЛБАНК.


БКК постави на второ място в класацията офертата на другия консорциум - между френската банка Креди Агрикол Индосуец и Консорциум Кановас С.А.. Този кандидат-купувач е предложил за БУЛБАНК малко над 333 млн. щ. долара. По-любопитното е, че Кановас С.А., контролирано от гръцкия милиардер Вардиноянис, отдавна крои светли планове за БУЛБАНК и сегашното решение на БКК му дойде по-скоро като плесница.


Последна в класирането за БУЛБАНК е белгийската Кей Би Си Банк, която е предложила най-ниската цена - малко под 300 млн. щ. долара. Това е решило и съдбата на нейната оферта.


За финансовите среди у нас обаче сега най-любопитният въпрос е: ще предложи ли италиано-германският консорциум да плати част от оферираната сума по схемата за изчистване на българския дълг към италианската агенция за застраховане на експортните кредити САЧЕ?


Според споразумението, което правителството и САЧЕ подписаха на 19 ноември 1999 г., българската държава пое дълговете на фалиралите Стопанска банка и МИНЕРАЛБАНК - общо 128 млн. марки (около 60.4 млн. щ. долара), към италианската агенция. Споразумението допуска погасяването им да става по схемата дълг срещу собственост. Когато италиански инвеститори купуват български дружества, те могат да плащат до 80% договорената цена на САЧЕ. Тя от своя страна намалява вземането си от България с размера на получените пари.


Запознати с офертата на УниКредито Италиано и Алианц твърдят, че в нея не фигурира предложение за разплащане по схемата дълг срещу собственост. Но не е изключено такова споразумение да бъде постигнато в процеса на преговорите. Вестник БАНКЕРЪ научи, че някои представители на Министерството на финансите, а и на правителството лобират за това държавата да се отърве от италианския си дълг чрез продажбата на БУЛБАНК. Тогава Стопанска банка ще стане още по-атрактивна.


Другият инфарктен момент в сделката е проблемът с акциите на БУЛБАНК, които мениджърският й екип и служителите й искат да придобият по преференциални цени. Когато тръгна процедурата за приватизацията на банката, се коментираше, че 9-10% от акциите й ще бъдат предложени на шефовете и служителите й по цени около 45% от номиналната им стойност. От началото на тази година обаче шефът на БКК Петър Жотев упорито избягва коментарите по този проблем, сякаш е забравил за старите уговорки.


Защо трябва да се споразумяваме с мениджърите на БУЛБАНК? Нали БКК е собственик на акциите в банката?, заяви вицепремиерът на 10 май, след заседанието на съвета на директорите на консолидационната компания. Преиграва ли Жотев, принципна позиция ли отстоява, или се труди в полза на политическия отбор, на когото съвсем не му е безразлично в чии ръце ще попадне БУЛБАНК, ще покаже бъдещето. Засега се създава впечатлението, че той е решил да не реагира на въпроса около мениджърските акции. Съвсем сигурно е обаче, че дори некорумпираният Жотев не си позволява да взема подобни важни решения без инструкции от премиера Иван Костов.


На 10 май обаче вицепремиерът още не знаеше, че си е отворил и друг фронт - този срещу втория в класирането кандидат-купувач. Ден по-късно фирмата на Вардиноянис Консорциум Кановас С.А. изпрати до медиите три страници факс. Освен че започва с остра критика по повод избора на ексклузивен купувач и завършва с призив към българския народ да поиска преразглеждане на решението на БКК, хората на Вардиноянис в шест точки громят офертата на УниКредито - Алианц.


Протестът на Кановас С.А. създава усещането, че гърците познават в детайли офертата на итало-германския консорциум. А дали те са вярно предадени? - отговор отчасти дава интервюто на изпълнителния директор на УниКредито Алесандро Профумо (на стр. 5). По-любопитното е как хората на Вардиноянис са се сдобили с предложенията на своите конкуренти?


Прессъобщението, подписано от Консорциум Кановас С.А. с дата 11 май - Лондон, всъщност стигна до медиите чрез факса на фирмата Булвар Ентерпрайсиз - София. Но за журналистите това не е изненада.


Във финансовите среди пък се коментира, че някои членове на БКК предварително са знаели за готвената остра атака от Вардиноянис.


Позицията на Кановас по никакъв начин няма да промени становището на БКК по избора на предпочитан купувач за БУЛБАНК и преговорите ще започнат с консорциума, в който влизат УниКредито Италиано и Алианц. Неговото предложение е най-доброто. И досега БКК винаги е водела преговори с един предпочитан купувач, заяви Петър Жотев, но отказа да коментира подробности от офертите както на ексклузивния купувач, така и на втория в класирането.


Въпреки позицията на Жотев обаче противниците в битката за БУЛБАНК тепърва ще вкарат в действие тежката си артилерия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във