Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУЛБАНК ПРОДАДЕ ДЕЛА СИ В ХИПОФЕРАЙНЦБАНК (БЪЛГАРИЯ)

БУЛБАНК успя да пласира акциите си в шеста поред кредитна институция. Преди месец председателят на съвета на директорите на най-голямата банка у нас Чавдар Кънчев обяви, че до средата на юли тя ще продаде своя дял в Хипоферайнцбанк (България). Раздялата на БУЛБАНК с дяловите й участия в други финансови институции става още от 1998 г. по нареждане на Банковата консолидационна компания. След като БУЛБАНК намери купувач на акциите си в ливанската банка ЛИТЕКС, в Еврофинанс, в ЦКБ, в Корпоративна банка и в ОББ, дойде редът на Хипоферайнцбанк (България).


Споменатата кредитна институция е базирана в Мюнхен, а от 1996 г. има свой клон в България. БУЛБАНК притежава 49% от капитала й (общият му размер е 20 млн. г. марки), а останалите 51% са собственост на втората по големина на активите банка в Германия Хипоферайнцбанк.


Петер Кьоле - директор Корпоративно банкиране за Централна и Източна Европа на Хипоферайнцбанк съобщи за БАНКЕРЪ, че на 14 юли тя е изкупила акциите на БУЛБАНК в базираната в Мюнхен кредитна институция. От Хипоферайнцбанк отказаха да съобщят цената на сделката, но във финансовите среди у нас се коментира, че тя е платила на БУЛБАНК над 15 млн. г. марки. Сумата, която е получила най-голямата българска кредитна институция, надхвърля с 53% номиналната стойност на капитала, който тя е притежавала в мюнхенската Хипоферайнцбанк (България). След приключването на сделката Хипоферайнцбанк вече е единствен собственик на базираната в баварската столица банка. Тя ще проучи възможностите през Хипоферайнцбанк (България) да закупи други банки в нашата страна или в държави от балканския регион.


Общото събрание на Хипоферайнцбанк (България), което се проведе на 13 юли освободи представителите на БУЛБАНК Чавдар Кънчев и Димитър Атанасов от Административния си съвет, който изпълнява ролята на Надзорен съвет. Банката ще продължи да се управлява от директорите Герд Вриед и Людмил Гачев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във