Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУЛБАНК Е НАЙ-ДОБРАТА БЪЛГАРСКА БАНКА ЗА 1998 Г. СПОРЕД CENTRAL EUROPEAN

В годишната класация на изданието на Еuromoney за Централна и Източна Европа за най-добра българска банка е обявена БУЛБАНК, а за най-добра чуждестранна банка, оперираща на българския пазар - Raiffeisen - България. В коментара на Central European се отбелязва, че в БУЛБАНК са концентрирани една трета от активите на търговските банки и една трета от депозитите. Според експертите на списанието банката е оцеляла по време на кризата благодарение на своя мениджърски екип, който е инвестирал активите на банката в инструменти в твърда валута. През 1997 г. кредитната институция е увеличила клоновете си от 27 на 37 и депозитната си база с 24%, или от 600 на 800 млн. долара. В скоро време банката ще започне да издава и международни VISA-карти.


Плановете на Raiffеisen са да отвори 10-12 клона в страната и да обслужва не само чуждестранни, но и български компании, което е характерно за дейността й досега.


Наградата за гуверньор на централна банка от региона е присъдена на полякинята Хана Гронкевич-Валц. Тя беше преизбрана за втори шестгодишен мандат от полския парламент през февруари тази година. Мнозина твърдят, че Гронкевич е основната причина полските финанси да се разминат с криза, подобна на тази в Чехия през май миналата година.


Най-добре е работила в региона ING Bank, която за миналата година е открила нови 400 работни места в офисите си в Централна и Източна Европа.


Merrill Lynch е най-добрата инвестиционна банка, търгувала с източноевропейски акции. През годината тя участва в пласирането на много емисии: от тази на Молдова за 75 млн. долара до продажбата на книжата на унгарската телекомуникационна компания Matav.


Талинската борса е посочена като най-добрата в региона. Върхът на нейната активност е бил през август миналата година, когато месечният й оборот е достигнал 267 млн. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във