Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУЛ ИНС ЩЕ ИМА 25 АКЦИОНЕРИ

Извънредното общо събрание на застрахователната компания БУЛ ИНС прие промени в устава и обсъди структурата на акционерното участие, което ще бъде разпределено между 25 акционери при увеличението на капитала до 3 млрд. лв., съобщиха от дружеството миналата седмица. Събранието гласува и освобождаването на Румен Янчев, председател и изпълнителен директор на Булстрад, от управителните органи на БУЛ ИНС. Причината за оттеглянето му бе взетото през ноември миналата година решение на общото събрание на акционерите на Булстрад, според което членове на ръководството на компания не могат да заемат управленски постове в други застрахователни дружества.


След увеличението на капитала на БУЛ ИНС до 3 млрд. лв., което трябва да завърши до 31 март, държавното участие в лицето на Булстрад ще се намали на 5 процента. Това на практика означава, че държавният акционер няма да закупи полагащия му се пропорционален дял от новите акции и ще ограничи своето участие в дружеството само в рамките на внесените до момента 150 млн. лева. Желанието на ръководството и акционерите на БУЛ ИНС обаче е впоследствие компанията да увеличи капитала до 4 млрд. лв., което ще й даде възможност да извършва и презастраховане. Окончателното решение за това обаче вероятно ще се вземе на редовното годишно събрание на акционерите, предвидено за края на февруари. Реално внесеният до момента капитал на новото дружество е 1 млрд. лв., но някои от неговите членове вече са започнали да попълват вноските си за увеличението му.


Обединение между ЗПК БУЛ ИНС и Българска презастрахователна компания АД бе първото вливане на застрахователни компании. На общи събрания на двете дружества в края на октомври миналата година акционерите им изразиха своето желание за бъдеща съвместна дейност чрез вливане на едното в другото дружество. Новата компания бе регистрирана в съда под името ЗПАД БПК БУЛ ИНС. На извънредното събрание миналата седмица обаче акционерите решиха да съкратят фирмата на дружеството. Според тяхното решение новото-старо име на дружеството е ЗПК БУЛ ИНС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във