Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЪДЕЩИТЕ СДЕЛКИ ИЗЛИЗАТ НА СВЕТЛО, ПРИВАТИЗАЦИОННИТЕ СКАНДАЛИ ОСТАВАТ В СЯНКА

Докато обявеният от правителството нов курс в раздържавяването още е само обект на дискусии, продавачите от приватизационната агенция пресякоха финиша. Експертите от ведомството на Захари Желязков овреме свършиха две важни неща - написаха отчета за работата си от 1997 г. досега и разкрепостено обявиха, че оттук нататък ще сключват сделките при пълна прозрачност. Според направената рекапитулация 75.70% от подлежащите на приватизация държавни активи, на стойност 383 млн. лв., вече са продадени, а от общите активи на държавата, изчислени на 580 млн. лв., са приватизирани малко над 50 на сто. За изминалите три години са сключени 2951 сделки, осигурили на бюджета реални приходи от 1 644 875 лева. Респектиращ е и общият размер на договорените инвестиции - 4 299 536 000 лв. и 2 353 755 000 щ. долара. Интерес представляват данните на дирекция Следприватизационен контрол към АП за изпълнението

на поетите инвестиционни ангажименти

през 1999 година. Изрично е посочено, че тъй като тя не е отчетна за приватизираните през миналата година дружества от ранга на Кремиковци, Нефтохим, Петрол, БГА Балкан, МДК-Пирдоп, Агрополихим, Химко и Асарел Медет, всичките с голям обем договорени инвестиции, още са извън наблюдението на дирекцията. Но тя е установила, че и без тях през 1999 г. вложенията възлизат на 14 692 054 лв. и 80 714 090 щ. долара, като купувачите на 113 предприятия са преизпълнили инвестиционните си програми общо с 6 401 810 лв. и 16 429 974 щ. долара. От чуждестранните инвеститори класацията на отличниците водят собствениците на Тракия Папир - Пазарджик (преизпълнили плана с цели 1580%), Видима - Севлиево (313%), Шератон - София (253%), и Плам-български кибрит - Костенец (246%). От българските касови купувачи със солидни инвестиции за миналата година са се отчели притежателите на Енергокабел - София - 1 205 000 щ. долара, Плевенско пиво - 958 593 щ. долара, Интерхотел Тримонциум - Пловдив - 894 324 щ. долара, и на Катекс - Казанлък - 872 934 щ. долара. Любопитното е, че в редиците на успешно представилите се инвеститори има и РМД-та. Сред тях са купувачите на туристическия комплекс Ривиера - Варна, ОЦК - Кърджали, хотел Родина - София, полиграфическия комбинат Димитър Благоев-2 - София, Хлебна мая - Русе и на хотел Самоков в Боровец.


От наблюдаваните

над 300 приватизирани дружества

Единадесет изобщо не са зачели специализираната дирекция на АП и не са й представили отчет за направените инвестиции. В групата на нарушителите са софийските фирми Транстурист, ЗАГ Динамик, ОЦМ - Гара Искър, и Агрокомерс, както и бургаската Камбана и казанлъшката Българска роза-Севтополис. Собствениците на други шестнадесет предприятия пък са вложили в тях по-малко пари от договорените. На неизправните контрольорите от агенцията са наложили неустойки в размер на 5 452 426 лв. и 13 888 466 щ. долара.


Най-сетне е дадена информация за

плащанията по закона Лучников

извършени от РМД-та в периода 1 януари - 30 септември 2000 година. Над 220 са дружествата, които до 31 декември тази година могат да се възползват от възможността да платят изцяло с компенсаторки цената на приватизационните сделки, които са сключили с АП. Любопитното е, че е имало и РМД-та, които се отказвали от правото си на разсрочено плащане. За пример са посочени купувачите на Парк хотел Санкт Петербург, продаден за 1.5 млн. щ. долара, и на Асарел Медет, продаден за 1.4 млн. щ. долара. До края на август купувачите на 38 предприятия, или 17% от общия брой на имащите право да се възползват от промяната в закона Лучников, са изплатили изцяло покупната цена по приватизационните договори преди изтичането на законоустановения срок. А общият размер на приетите плащания с разрешените от закона Лучников средства възлизал на 69 732 573 лева.


Най-общо така изглежда следприватизационната картинка, нарисувана от АП. Според нейния изпълнителен директор Захари Желязков парадоксален бил фактът, че буксуващата до 1997 г.

голяма приватизация е почти завършила

и на практика изпреварва малката. Колкото до някои все още нераздържавени големи индустриални предприятия, като холдингите Балканкар и Инкомс Телеком, г-н Желязков смята, че за тях трябва да се привлекат надеждни инвеститори. Такива, които могат да представят необходимите гаранции и финансови обезпечения за извършването на инвестициите и изпълнението на останалите задължения по приватизационните договори. Както се знае, продажбата и на двата споменати холдинга не само зацикли, но и получи скандален привкус. А за Инкомс Телеком неуспешната приватизация може да се окаже и фатална. Никой от шефовете и надзорниците на АП обаче не казва, че забърканата каша около това предприятие ще му осигури банкрута. Решението на агенцията, с което за купувач на 75% от акциите на Инкомс Телеком бе определено ООД-то ВТП Инкомс, не е влязло в сила. Другият кандидат Инкомс 2000 сезира прокуратурата за извършени нарушения в приватизационната процедура. На 21 юли тази година с постановление на Върховната касационна прокуратура е

спряно изпълнението

на решението на АП от 5 юли 2000 година. На 2 август същата година от ВТП Инкомс изпращат до шефа на АП официално писмо, с което искат да им бъде върнат депозитът по сделката, и заявяват, че поради възникналите юридически предпоставки е възникнала обективна невъзможност да продължат участието си в приватизационната процедура. АП любезно отказва да върне въпросния депозит. От ВТП Инкомс се жалват, че дружеството губи на ден по 200 щ. долара само от лихви по задържания като гаранция от АП депозит и че

договорът с ПИБ

за предоставяне на кредит, необходим за плащането на цената по сделката, е развален. Агенцията продължава да мълчи. Междувременно, както научи в. БАНКЕРЪ, на 21 септември целият надзорен съвет на АП е привикан в Софийската районна прокуратура да дава обяснение за случая Инкомс Телеком. На 26 септември в агенцията е изпратено и лаконично уведомление от прокуратурата, с което се пояснява, че не е спряна приватизационната процедура на Инкомс Телеком холдинг, а е образувано наказателно производство по отношение на представители на ВТП Инкомс във връзка с участието на същото търговско дружество в приватизацията на холдинга. На следващия ден, 27 септември, на свое неофициално заседание надзорниците са изслушали изпълнителния директор на АП Захари Желязков, който вероятно за пореден път им е описвал приватизационния ход на Инкомс Телеком холдинг. Запознати с кухнята на приватизационното ведомство твърдят, че казусът с телекомуникационния холдинг е прехвърлен в икономическото министерство. Иначе АП обеща, че работата й излиза за пореден път на много, много светло.

Facebook logo
Бъдете с нас и във