Банкеръ Daily

Общество и политика

Бъдещето на „Хоризонт 2020“ и „Еразъм+“ се решават по времето на нашето европредседателство

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се водят преговорите за бъдещето на знаковите европейски програми „Хоризонт 2020“ и „Еразъм+“. На България се пада отговорната задача да търси консенсус между държавите членки, водена от приоритета за по-голяма достъпност и отвореност на програмите към нови участници, младите хора и нови региони. Ще работим за опростяване на процедурите за кандидатстване и насърчаване на взаимоотношенията между европейските програми и структурните фондове“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на работна среща с еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел в Брюксел.

Сачева благодари на българския еврокомисар за подкрепата на Европейската комисия за приоритетите на Председателството в секторите „Образование“ и „Научни изследвания“. 

В рамките на двудневното си работно посещение Сачева ще проведе срещи още с евродепутата и председател на комисията на Европейския парламент по образование и култура Петра Камерeверт, българските евродепутати - членове на Комисията по образование и култура, ръководството на генерална дирекция „Образование, младеж, спорт и култура“ на ЕК.

Заместник-министърът ще посети и българските ученици и учители в Европейското училище в Брюксел и ще се срещне с организацията на българите, работещи в европейските институции в Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във