Банкеръ Daily

Общество и политика

Бъчварова: Трудно е да се прави референдум заедно с местни избори

Няма решение за провеждане на референдум с местните избори тази година, има общо разбиране, че референдумите трябва да са заедно с редовни избори. Лично аз смятам, че ще е малко трудно да се гласува на референдум, заедно с местните избори, но ако има решение за това, няма причина да не го направим. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова.

Тя коментира и исканата оставка на здравния министър Петър Москов и намерението на ДПС да организира събиране на подписи за иницииране на вот на недоверие.

„Вотовете са нормална демократична процедура, всяко правителство трябва да е готово за това", заяви тя. „Това, което ме притеснява в искането е, че то обвързва правата на един етнос с политиката на правителството и за мен това е по-опасният прецедент. Опитът да се реши един проблем се генерализира и се ангажира с него цял един етнос.

Смятам, че ДПС се опитва да прави политика за ромите и да застава в ролята на техен защитник и това, ако продължи би било още една разделителна линия в обществото", отбеляза Бъчварова и уточни: „може да не е било достатъчно прецизно изявлението на здравния министър, но той се опита да реши проблем, който съществува от много отдавна" .

„Южен поток" е важен въпрос и формално не е излязъл от дневния ред, защото ние нямаме официално потвърждение за прекратяването на този проект, освен публични изявления. Затова този проект остана в програмата на правителството, докато се вземе окончателното решение за прекратяването му. Работим много активно по въпроса с изграждането на газовия хъб, но той все още не е решение на правителството, затова той не е включен в програмата на кабинета, каза още вицепремиерът.

„По отношение на финансовите регулатори съществува напрежение, което отразява недоверието към тях. Очевидно имаме проблеми в регулациите на финансовия сектор", коментира още Бъчварова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във