Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУБ ПОМЛЯ ПАРИТЕ НА КЛИЕНТИТЕ СИ

Цирконий, изумруди с руски произход, изчезнали банкови гаранции, офшорни компании, фалшиви активи - всичко това е само част от историята на затворената Балканска универсална банка (БУБ), чийто лиценз БНБ отне на 27 февруари 2000 година. Ако някой ден бъдещите й синдици успеят да разплетат всички възли и възелчета в нея, кой знае още какви чудесии ще изскочат наяве. Факт е обаче, че в БУБ трудно може да се намери нещо, което да е читаво. Впрочем това важи за почти всички кредитни институции, които бяха създадени с взети назаем пари - сега по-голямата част от тях са минало, скандалите около което още дълго няма да заглъхнат. Колкото до БУБ, разкритията там тепърва започват. И, разбира се, първата тъмна операция, за която започват да се появяват доказателства, е свързана с набирането на капитала й до 10 млрд. стари лева (10 млн. нови лева).

Лятото на 1998 година

Много от българските банки трескаво събират средства, за да отговарят на изискванията на БНБ за капиталова база от 10 млрд. стари лева. Крайният срок за изпълнението на това условие изтича през юли същата година и кредитните институции, които не успеят да се справят с него, губят лиценза си.


В Балканска универсална банка положението е трагично. Капиталовата база, която тя може да докаже, е малко над 2 млрд. стари лв. а на хоризонта не се задават нови акционери. В банковите среди упорито се говори, че БУБ ще загуби лиценза си. Напук на слуховете обаче в края на юли тя показва пред БНБ, че капиталовата й база е над 10 млрд. стари лева.


Парите са събрани от досегашния най-голям акционер на банката - фирмата Ники стар, контролирана от председателя на надзорния съвет на БУБ Васко Нинов и от

няколко офшорни компании

от Кипър, Либерия и Маршалските острови. Сред тях са Митсуми холдинг, Аспен Финанс, Глобал Финанс, Юро Файненшъл Инвестмънт, Ексклузив Медит Ераанфант, Танк Трейд, Овърсийз Финанс, Бромптън Чартъринг и Зен Екуитис. Така БУБ може да диша по-спокойно, но не за дълго, защото капиталът й се оказва въздух под налягане.


Близо година и половина - до края на 1999 г., кредитната институция вегетира на финансовия ни пазар. Причината за да остане на него са декларациите й пред БНБ, че има 4.5 млн. щ. долара депозит в атинския клон на кипърската Банк ъф Сайпръс. В началото на 2000 г. се оказа (за което вестник Банкеръ писа пръв), че в тази сметка имало... малко над 700 щ. долара. Но пък е истина, че през нея са минали над 4 млн. щ. долара. Това е станало през 1998 г. и нищо чудно въпросният паричен поток да има пряко отношение към

увеличаването на капитала на БУБ

Запознати със случая финансисти твърдят, че през юни 1998-а Балканска универсална банка е внесла в атинския клон на Банк ъф Сайпръс 1.5 млн. щ. долара. Тези пари са били покритие за кредит от 1.4 млн. щ. долара, който кипърската банка отпуска на един от акционерите на БУБ - офшорката Юро Файненшъл Инвестмънт. Разбира се, тя не връща заема и Банк ъф Сайпръс си прибира 1.4 млн. щ. долара от депозита на българската банка. По сметката в клона остават около 100 хил. щ. долара, по-голямата част от които впоследствие били изтеглени от един от изпълнителните директори на БУБ.


Българските банкери коментират, че през август 1998 г. БУБ е превела по гръцката си сметка и 2.7 млн. щ. долара, нареждайки на Банк ъф Сайпръс да ги прехвърли на фирмата Мултистар. Посветени в сложните операции около Балканска универсална банка и нейните акционери са на мнение, че както Юро Файненшъл Груп, така и Мултистар са част от дружествата, гравитиращи около Васко Нинов. Според същите източници получените от мулти-фирмата пари са разпредели между офшорките и с тях са закупени акции на БУБ.


Така след описаните операции в капитала на БУБ се появяват над 7.4 млрд. стари лв. (равностойността на 4.1 млн. щ. долара). На практика обаче той е увеличен с

парите на клиентите на банката

след като са отскочили за малко до южната ни съседка. И това не е всичко. Квесторите на БУБ Жельо Добрев и Кирил Коташев установяват, че през 1999-а фирми, свързани с Васко Нинов, започват масирано да теглят заеми от кредитната институция. Квесторите посочват само три случая на предоставени кредити, чиято обща сума е над 3.6 млн. нови лева. От тях са издължени не повече от 400 хил. лева. През август 1999 г. банката предоставя кредит от 274 хил. нови лева на фирмата на Васко Нинов Ники Стар. Месец по-късно са дадени още два кредита. Първият - за 2.6 млн. нови лв., е получен от фирмата Си Ейч Ес Ел - България, в която, според Жельо Добрев и Кирил Коташев, съдружници са Васко Нинов и прокуристката на БУБ Данка Петрова Динева. Вторият заем - за 700 хил. нови лева, е предоставен на фирмата Ел Ми, също собственост, по думите на квесторите, на прокуристката на банката.


Цялото това кредитиране става два месеца преди БНБ да нареди на БУБ да прехвърли всичките си пари от сметките в чужбина в български кредитни институции. Целта на Централната банка е да се увери дали БУБ наистина разполага с капитали от 10 млрд. лева. Но по това време авоарите в атинския клон на Банк ъф Сайпръс отдавна не съществуват. Шефовете на БУБ са наясно какво ще се случи, когато този факт излезе наяве, и просто не изпълняват нареждането на БНБ.

Няколко поредни проверки на Банков надзор

се опитват да изяснят картината за финансовото състояние на съмнителната кредитна институция. При първите две са открити документи, които показват, че банката разполага със значителни средства на каса - 3 млн. нови лева. Третият път инспекторите влизат в БУБ, за да проверят именно тази касова наличност, но се оказва, че няколко дни преди това парите са отпуснати като заем на Си Ейч Ес Ел - България. Благословията си за него са дали както изпълнителните директори Росен Керемидчиев и Емилия Арменкова, така и надзорният съвет, под чието решение се е подписал лично председателят му Васко Нинов. Той е свързан с въпросната фирма длъжник чрез управителя й Петър Стоянов Хараланов. Хараланов заедно с Нинов и с прокуристката на БУБ Данка Петрова Динева е в съвета на директорите на ЕФИ България АД.


Си Ейч Ес Ел - България пък е собственост на Си Ейч Ес Ел Холдингс, който се управлява от Янко Хаджигеоргиев и Раил Хайрулин. Двамата са били съдружници в ликвидираната през юли 1999 г. фирма Ядран, където участват и Александър Чертков, Микола Литвинов, Дмитрий Ширков. Въпросните граждани, както и Данка Петрова Динева и Васко Нинов имат още куп фирми, в които са членове на мениджърските екипи или съдружници. Разбира се, между споменатите руснаци и БУБ може да няма никаква пряка връзка. Но пък и никак не е изключено нишките на тази фирмена паяжина да отведат до офшорките, контролиращи изумрудите, с които Нинов се опитваше да спаси БУБ, или до другите офшорни компании - собственици на акции на затворената банка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във