Банкеръ Weekly

Общество и политика

БУБ ИЗПИТВА КАПИТАЛОВА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Балканска универсална банка е една от малкото институции, която все още не е намерила сигурна формула за достигане на капиталова база от 10 млрд. лева. Преди месец Литекс изяви желания да закупи 25% от капитала й и дори преведе по специална сметка в Пощенска банка 2.5 млрд. лева. Но петролната фирма не подаде в БНБ документите, които се изискват, за да получи разрешение за осъществяване на операцията. Според банкери в крайна сметка Литекс се е отказала да инвестира в БУБ.


Кандидати за участие в капитала на банката са още две чуждестранни фирми. Вестник БАНКЕРЪ научи, че Еврофайненшъл Инвестмънт, регистрирана на Маршалските острови, също е поискала да закупи 25% от БУБ. Другият инвеститор е кипърската Мултистар, която кандидатства за 15 процента. От управление Банков надзор отказаха коментар по въпроса, но напомниха, че всеки инвеститор трябва да докаже произхода на капитала си и в това отношение няма да се правят никакви компромиси.


В банковите среди се твърди, че шанс да получи разрешение за участие в капитала на БУБ има по-скоро кипърската фирма. Коментира се още, че нейната инвестиция съвсем не е достатъчна, за да се решат проблемите на кредитната институция. В края на март тази година капиталовата й база бе 56 млн. лева, а до началото на юни тя вече е близо 500 млн. лева. При това положение излиза, че БУБ спешно се нуждае от над 9.5 млрд. лв., ако иска да запази лиценза си.


Балканска универсална банка е една от най-малките банки на българския финансов пазар - и като активи, и като операции. Балансовото й число в края на май е 17.3 млрд. лв. - колкото капиталът на повечето български кредитни институции. Вземанията й от финансови институции и парите на каса са над 10.4 млрд. лева. Те покриват над 73.2% от всичките й задължения.


От 1997 г. насам банката изпитва перманентна капиталова криза. През август миналата година тя успя да увеличи акционерния си капитал от 800 млн. на 2.3 млрд. лв. благодарение на новия си акционер Ники Стар. Тогава БНБ му даде разрешение да придобие 40% от акционерния капитал на БУБ. От своя страна Ники Стар пое ангажимент, че кредитната институция ще набере капитал от 10 млрд. лв., но досега това не е изпълнено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във