Банкеръ Weekly

Общество и политика

БТК ПРЕДИЗВИКВА МЕЖДУНАРОДНА МЕДИЙНА ПУШИЛКА

Последната седмица показа една от многото разлики между двамата кандидат-купувачи на БТК. Когато холандците от Кей Пи Ен искат да повлияят на преговорите, те дават изявления пред българските медии или канят техни представители в централата си в Хага. Гръцките им партньори предпочетоха да дадат храна на собствените си медии по неофициален път. Именно затова върху българското правителство от страниците на вестниците в южната ни съседка - Вима и Ексусия, се изсипаха всевъзможни косвени доказателства и редакционни обвинения за забавянето на сделката. Естествено официално лице от гръцкото правителство не се ангажира с направените пророчества и закани да се стигне до международния съд при провал на продажбата. Като повод за атаката пък бе използвано писмо на нашия премиер Иван Костов до гръцкия му колега Костас Симитис. В него, според дирекция Информация и връзки с обществеността на нашия Министерски съвет, премиерът молел за съдействие при разрешаването на останалите за договаряне осем проблема по сделката. Вместо това обаче гръцката преса изкара на преден план несподеляните досега публично страхове за националната сигурност на България, ако телекомуникационната ни компания стане собственост на ОТЕ. След истерията, която пося Вима, нашият премиер кротко отбеляза пред журналистите, че не било лоша идеята водещата роля в консорциума да поеме холандската Кей Пи Ен.


Вестникарските обвинения с гръцки произход обаче принудиха правителството на Костов да обсъди сделката на закрито заседание, а министърът на отбраната Бойко Ноев бе избран да даде официално изявление пред медиите. Според министър Ноев, ако се стигне до сделка, тя по никакъв начин не може да застраши националната ни сигурност заради добрите отношения с Гърция и предстоящото ни членство в НАТО.


Всъщност на въпроса за защитата на националната сигурност отговор бе даден още в средата на ноември лично от премиера Иван Костов в парламентарната зала. Тогава той обясни, че с Постановление N19 на Министерския съвет от 8 февруари 1999 г. се решават въпросите, свързани със структурирането и финансирането на далекосъобщителни обекти с отбранително предназначение в състава на БТК. С постановлението в рамките на БТК АД се създава специализирано поделение, осигуряващо основните мирновременни и военновременни връзки на Министерството на отбраната и МВР. Поделението е организирано, създадено и функционира. С това се решава въпросът за ограничен достъп на новия собственик на БТК до всички чувствителни за националната сигурност обекти в мрежата на телекомуникационната ни компания. На бъдещите собственици се предоставя само обобщена финансова отчетност и друга финансова информация. Промени в структурата, броят зает персонал и ръководството на специализираното поделение се правят само с писмено съгласие на съответните държавни органи.


Натискът от гръцка страна сега не е случаен. През тази година ОТЕ ще бъде приватизирана и придобиването на дял от нашата телекомуникационна компания ще повиши цената й. След сделката гръцката компания ще работи на пазар от близо 50 млн. души.


Според експерти в телекомуникационния бранш гърците си дават ясна сметка, че нямат сили да се справят със сериозна модернизационна програма и затова търсят партньори в сделките, в които участват. Така при приватизацията на румънската телекомуникационна компания в началото ОТЕ бе в консорциум с американската Ес Би Си Комуникейшънс (SBC Comunications). Американците обаче бързо се отказаха от сделката и на тяхно място се появиха сънародниците им от Джи Ти И (GTE). Те на свой ред също не харесаха РомТелеком и оставиха ОТЕ да се оправя сама в северната ни съседка.


По време на продължаващите преговори за БТК през изминалата седмица отново е бил поставен въпросът за повишаване на предлаганата цена за компанията и за втория лиценз за GSM-мрежа. Очевидно настъпи моментът българското правителство ясно да обясни какво иска от сделката за БТК. Засега страната ни губи медийната война и трупа лош имидж заради неясната си позиция. Едва ли някой сериозен инвеститор ще направи оферта за голямо българско предприятие, ако знае, че ще трябва да води преговори повече от година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във