Банкеръ Weekly

Общество и политика

БТИБ ВЪРВИ КЪМ БРАК ПО СМЕТКА

Изненадите в банковия свят никога не свършват. И ето че след кризата на доверието идва кризата на капиталите. А времето до 30 юни напомня на затишие пред буря. Защото тогава ще стане ясно кои банки са изпълнили капиталовите изисквания на закона. В действителност още през тази седмица планчетата им за това, как ще достигнат минимално изискуемата по закон капиталова база от 10 млрд. лв. трябваше да бъдат предадени в Банков надзор. Но още преди да стане известно кой как ще се справя със задачката, Държавен вестник поднесе на читателите си най-сензационната банкова новина - за предстоящото вливане на БТИБ в Кредитна банка.


Проблемът с 10-те млрд. лв. капиталова база не стои пред банката на Мултигруп - България АД, в която той държи пряко 4.9% и чрез свързани лица още 58.96 процента. За да контролира 63.86% от капитала заслуга има и старият управителен съвет на БНБ, който малко преди да се оттегли от позициите си (на 5 юни миналата година) благослови това статукво. В края на март тази година Кредитна банка отчете, че акционерният й капитал вече е 15 млрд. лв., но съотношението на силите в него е запазено. Важен за запазването на лиценза обаче е не акционерният, а собственият капитал. В момента той е над 13.3 млрд. лева. И както потвърди заместник-изпълнителният директор на банката Веселин Благоев, Мултигруп - България АД и свързаните с него лица продължават да държат 63.86% от акционерния капитал. А големите акционери са 18 на брой.


Що се отнася до Българска търговска и индустриална банка, възможността за вливане е все още само един от вариантите да достигне необходимата й капиталова база, която сега е едва 2.2 млрд. лева. До 9 юни, когато е общото събрание на акционерите й, БТИБ може да привлече някой и друг инвеститор. Още повече, както се чува, кандидати не липсват. В банковите среди дори се спряга името на един от тях - Мел Инвест холдинг АД. До края на миналата седмица се споменаваха и имената на други фирми с чуждестранен произход. Но какъв ще бъде изходът от преговорите, ще стане ясно след петнадесетина дни.


Сред досегашните акционери на БТИБ освен известния Нове холдинг, контролиран изцяло от Васил Божков, са и застрахователната компания Бул инс, Тетра интернешънъл - Люксембург, Занзи холдинг - Кипър, Софбим - Франция, Varciza trade - Кипър, First Investment International - Люксембург, Ranja Anstalt - Лихтенщайн, Corpatel Establishment - Лихтенщайн, Straty Corp. - Лихтенщайн. Очевидно е обаче, че първият и най-голям акционер на банката Нове холдинг е подредил приоритетите си по нов начин. Неотдавна той увеличи капитала на социалноосигурителния си фонд Сила на 3 млрд. лв. и участва в преструктурирането на застрахователната си компания Бул инс. По въпроса за банката обаче президентът на Нове холдинг Васил Божков се въздържа от изявления. За разлика от него, в Кредитна банка са по-словоохотливи.


Предстоят общите събрания на двете банки и тогава очакваме да се вземе окончателното решение на акционерите за вливане на БТИБ в Кредитна банка. Механизмът трябва да предвиди възможност всеки акционер в БТИБ да получи акции от Кредитна банка, които ще бъдат приравнени в някакво съотношение. Какво точно ще бъде, то е въпрос на решение на акционерите. Освен това предстои един месец работа, през който специалистите от двете банки ще търсят решението на проблема - заяви за в.БАНКЕРЪ заместник-изпълнителният директор на Кредитна банка Веселин Благоев.


В случай че сделката между Мултигруп и Нове холдинг се осъществи, на обявеното за 22 юни събрание ще се направят промени в надзорния съвет на Кредитна банка. След вливането БТИБ ще притежава около 8-9% от Кредитна банка и трябва да има свой представител в надзорния й съвет. При този сценарий новото лице в НС на Кредитна банка ще се казва Васил Божков. В момента надзорниците на Кредитна банка са Илия Павлов - председател на НС на Мултигруп, Радослав Ненов, Николай Вълканов, MG Finanse с представител Боряна Попова, Сашо Дончев - изпълнителен директор на Овъргаз Инк, Сергей Тимофеевич Пашин, който представлява Газпром чрез дъщерната му структура Овъргаз Инк, и Иван Тодоров - изпълнителен директор на Сиела. Колкото до евентуалните промени в управителния съвет, г-н Благоев коментира: В Кредитна банка винаги има място за добри професионалисти, каквито са Огнян Енчев и Веселин Ранков.


Според средните етажи в банковата система евентуалният брак между Кредитна банка и БТИБ може да се тълкува като поредно преразпределение на бизнеса между Мултигруп и Нове холдинг.


Дали ще се сключи обаче този брак, ще стане ясно на 9 юни, когато е насрочено годишното общо събрание на БТИБ. И въпреки твърденията, че сделката за вливането се обмисля от дълго време, това едва ли е точно така. Защото в дневния ред за годишното общо събрание на БТИБ, публикуван в Държавен вестник месец по-рано, не е включена точка за преструктурирането или обединяването й с друга кредитна институция. Това навежда на мисълта, че вливането е пожарният вариант при провал на преговорите с потенциалните инвеститори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във