Банкеръ Weekly

Общество и политика

БТИБ ОФИЦИАЛНО СЕ ВЛЯ В КРЕДИТНА БАНКА

Както е известно, президентът на НОВЕ холдинг Васил Божков е човек на изненадите, поради което до 1 октомври никой не бе абсолютно сигурен дали БТИБ ще се влее в Кредитна банка.


Сега първото обединение между частни банкови институции вече е факт. Фирменото отделение на Софийския градски съд разреши на Българска търговска и индустриална банка да се влее в Кредитна банка на 1 октомври тази година. Но решението на магистратите все още не е публикувано в Държавен вестник. От определението на СГС става ясно, че Кредитна банка поема всички активи и пасиви на БТИБ при условията на универсално правоприемство, като търговско-индустриалната банка се прекратява без ликвидация. Всяка акция на БТИБ с номинал от 10 000 лв. се заменя с 20 акции на Кредитна банка с номинал от 500 лв., представляващи неразпределени акции от последната емисия на Кредитна банка до 30 млрд. лева. В момента на обявяването на сделката реално внесеният капитал на Кредитна банка бе малко над 15 млрд. лв., а на БТИБ - 1.4 млрд. лева. Така капиталът на обединената институция се изчисляваше на 16.5 млрд. лева. А това означава, че акционерите на вече бившата БТИБ ще притежават около 8% от Кредитна банка.


От 1 октомври, когато операцията по вливане на БТИБ в Кредитна банка бе вписана в търговските регистри, започна да тече и шестмесечният период, през който двете финансови институции ще водят разделно счетоводство. В този смисъл Кредитна банка и БТИБ ще започнат да работят като една финансова институция едва през април 1999 година.


Версиите за това в какво точно се състои сделката на Божков с Илия Павлов са толкова разнообразни, колкото бяха и пазарлъците за намиране на нови акционери за БТИБ, преди да се стигне до последната възможност - вливане. Вероятно споразумението между двамата включва теми извън банковата дейност, тъй като изглежда много наивно да замениш лицензирана финансова институция за миноритарно акционерно участие, което дори няма да върши работа при вземането на решения в Кредитна банка.


От друга страна, едва ли Илия Павлов е получил това, на което се е надявал при сключването на сделката с Божков. Проблемът идва от близо тримесечното забавяне на регистрацията на вливането, което доведе до ред негативни последствия. Както в. БАНКЕРЪ вече писа, от юни БТИБ е прекратила извършването на всички активни операции. На практика всички нейни сметки вече са прехвърлени директно в Кредитна банка, като пред номера на всяка сметка има още една нова цифра. Любопитното е, че никой от Кредитна банка не пожела да уточни с колко нови клиенти се е сдобила тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във