Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП започва консултации в парламента за партийните субсидии

БСП започва политически консултации в парламента с ДПС и „Обединени патриоти” за партийните субсидии. Целта е по време на разговорите да се направят разчети, а на по-късен етап левицата да излезе с нейно предложение - с колко да бъде намалена партийната субсидия.

Миналата седмица депутатите приеха на първо четене предложението на премиера Бойко Борисов за орязване на партийните субсидии от 11 на 1 лев за получен глас. Ако бъдат окончателно приети, промените в Закона за държавния бюджет влизат в сила от 1 юли. Вотът бе ознаменуван с поредно гостуване в парламента на депутата от ДПС Делян Пеевски, който защити позицията на партията си, че радикалното съкращаване на субсидията до 1 лев е "див популизъм" и ще доведе до фалит на партиите.  ДПС излязоха със свое контрапредложение - нула лв. държавни пари, по американския модел, с възможност за финансиране на партиите отвън от юридически и физически лица.

Досега законът за политическите партии предвиждаше обща сума за партии и коалиции, в зависимост от броя на всички реални гласове от последните парламентарни избори, която се разпределяше пропорционално, отново според получените от партията или коалицията гласове. До промените, предложени от Министерския съвет, се стигна след като от „Шоуто на Слави” изнесоха информация за надплатени субсидии на общо шест партии през последните три години.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във