Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП започва консултации от утре, очаква кандидат за премиер от ПП

От БСП започват преговори за съставяне на кабинет още утре. Първо ще разговарят с най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната". За основа на разговорите с всички формации ще служи управленската програма, разписана преди няколко седмици от ПП, БСП и "Демократична България". Това обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова, след като социалистите получиха от президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство. От БСП остават на позицията, че премиерът трябва да е излъчен от най-голямата парламентарно представена партия. "Напълно разбираме отговорността си и ще подходим разумно, спокойно и диалогично с цел да гарантираме сигурност в държавата и спокойствие на хората и да изпълним програмата, която разписахме", изтъкна Нинова.

Все още няма име, което да се обсъжда като кандидат за министър-председател, но остава изискването на БСП премиер да не е министър-председателят в оставка Кирил Петков. "Мисля, че той, правейки крачка назад, разбра това и заслужава уважение за постъпката си", смята лидерът на социалистите.

От левицата ще преговарят с досегашните си партньори в управлението - "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и "Демократична България", както и с независимите депутати, които се напуснаха редиците на ИТН. Консултации с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да се провеждат. Според Нинова най-трудното в преговорите ще е връщането на добрия тон между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". "Червени линии обсъждахме по време на съставянето на програмата с "Продължаваме промяната" и "Демократична България". След като сме я подписали, значи е постигнато съгласие по спорните теми. Досега с "Демократична България" сме работили добре и разумно. Винаги сме намирали решения в името на националния интерес, въпреки различията помежду ни. Така че ДБ няма да е най-големият проблем, а това да се намери сечението и добрия тон между ПП и ИТН. Трудното е сега - партньорите, които си казаха остри неща, минаха в личното си пространство. Да седнем всички на масата и да си говорим сериозно за политики", призова председателят на БСП.

Тя уточни, че по темата за изгонените руски дипломати и отношенията с Русия има постигнато съгласие между "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България", което е разписано в управленската програма. Затова Нинова не очаква тези въпроси да станат причина за раздор по време на преговорите за кабинет. "В програмата пише, че всички се обединяват около желанието да се положат усилия да се нормализират отношенията с Руската федерация и да не се стига до скъсване на дипломатически отношения", добави Нинова.

Социалистите нямат намерение да бавят мандата, ако не срещнат разбиране по управленската програма. Ако обаче видят и най-малките знаци, че има шанс за постигане на съгласие, ще отделят повече време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във