Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Законопроектът на ГЕРБ за корупцията е като този на Кунева - не става

БСП няма да подкрепи законопроекта на управляващите за корупцията, както не подкрепи и този на Кунева, защото и двата не стават. ГЕРБ искат да продължат да маркират борба срещи корупцията, а ние искаме резултати. Те не предлагат истинска борба – наказателно преследване от страна на държавата. Това заяви пред Нова телевизия секретарят на парламентарната група на БСП Филип Попов.

Попов подчерта, че няма проблем с Конституцията по отношение на правомощията на президента и предложението на левицата той да избира председателя на единния орган на борба с корупцията по високите етажи на властта. Депутатът от левицата заяви, че при срещите с главния прокурор на републиката, с председателя на Върховния административен съд не са били изказани такива тези, които управляващите се опитват да внушават. Той обаче подчерта, че ГЕРБ предлагат Борисов да си избере председател на комисията и той да го разследва, защо корупцията е съсредоточена в изпълнителната власт

„Конституционният съд е този, който трябва да вземе решение както по отношение на нашия законопроект, така и по отношение на този на ГЕРБ. Искаме да създадем специализиран орган, който да се занимава само и единствено с корупционни престъпления. ГЕРБ предлага обединяване на всички сега действащи органи”, обясни Филип Попов.

Той наблегна, че има препоръка и от ЕК внимателно да се разгледа случаят, защото сред тях има и органи с добри резултати като Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във