Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП възропта срещу идеите за орязване на машинното гласуване

БСП възропта срещу предложенията на ГЕРБ за ограничаване на машинното гласуване. Според социалистите "гледаме пореден епизод от сериала - "опраскване на Изборния кодекс". На брифинг на "Позитано 20" зам.-председателят на парламентарната група на левицата Крум Зарков упрекна управляващите, че страната ни не отговаря на критериите за демократична и правова държава. По думите му в демократичните държави изборните правила не се променят поне една година преди избори, а у нас това се случвало в навечерието на изборния процес. 

Социалистът Христо Проданов не се съгласи с аргументите на ГЕРБ, че машинното гласуване е прекалено скъпо. Той е на мнение, че демокрацията не е евтино нещо, но ако се стремим към нея, трябва да изхарчим определени средства. Проданов изтъкна, че при пълно въвеждане на машинното гласуване бихме спестили пари първо от хартия и от печатането на бюлетините. Би могло да се говори за по-малък брой секционни избирателни комисии. Ако сега на местни избори СИК са от 9 души, може да се помисли за 5 човека. Депутатът обърна внимание, че на участниците в организацията на изборния процес се заплаща в изборния ден. Затова, според него, тезата на управляващите за скъпото машинно гласуване е неоправдана и невярна.

"Управляващите сигурно искат да се гласува, както веднага след 1989 г. - с цветни бюлетини", каза от своя страна зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Неговото становище е, че местните избори имат най-много нужда от машинно гласуване. Той иронизира аргументите на ГЕРБ, като предложи да се отменят преференциите и интегралните бюлетини и да се върнат цветните, ползвани през миналия век. В същия дух Добрев изтъкна, че може и изобщо да се премахнат изборите и да се въведат губернатори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във