Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП върна мандата за кабинет, нови избори - на 11 юли

БСП и лидерът на левицата Корнелия Нинова получиха и върнаха третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

Радев обяви, че съгласно Конституцията през следващата седмица ще разпусне Народното събрание, ще назначи служебно правителство и ще насрочи дата за нови избори, която се очаква да е 11 юли.

Президентът съобщи, че новата Централна избирателна комисия ще встъпи в длъжност едновременно с разпускането на парламента.

От днес започнат и консултациите при държавния глава за сформирането на новия състав на ЦИК. Участие ще вземат всички парламентарно представени партии.

На 7 май Радев ще изслушва и представителите на ЦИК.

"Ако след следващите избори се стигне до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза.Призовавам всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България – възстановяване на дипломатичните институции, върховенството на закона, борбата пандемията, с фалитите и бедността. Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността", посочи президентът.

Нашето желание беше да има правителство на България, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората. Да приеме социални мерки за помощ на хората след кризата. Да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката. Да подготви плана за възстановяване и устойчивост за бъдещи години и да започне истинска ревизия за разграждане на "модела Борисов". В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, но уви, тази ръка не беше приета. Новите политически субекти декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство дори и с тези надпартийни приоритети за България. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност за съставяне на кабинет. БСП взе своето решение - получавайки мандата веднага да го върне и няма промяна", каза Корнелия Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във