Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП връща третия мандат във вторник

БСП ще върне мандата  за съставяне на правителство във вторник, 7 септември. По неофициална информация Националният съвет е взел това решение. Повече по темата се очаква на брифинг на ръководството на БСП след края на заседанието.

По-рано председателят на парламента Ива Митева насрочи извънредно заседание на парламента на 7 септември - вторник. На него ще бъдат гласувани на второ четене актуализацията на бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Преди заседанието председателят на столичната организация на БСП Кирил Добрев коментира, че "сме свидетели на неспособността на лидера Корнелия Нинова да води диалог с другите парламентарни партии".

Добрев бе ироничен: "Връщаме се на това от миналия пленум - кой ще плати сметката за всички упражнения, които правихме. Е, днеска е ясно, БСП ще я плати!".

Депутатът Александър Симов допусна, че мандатът трябва да бъде върнат веднага. "Според мен, имайки предвид каква е атмосферата в парламента, може би това е по-доброто действие към момента - да върнем мандата и вече от волята на президента да зависи дали ще даде една седмица да се актуализира бюджета. От друга страна, това не е крайно мнение, склонен съм да чуя аргументи", каза той.

Стана ясно, че не е обсъждано и предложение за министър-председател, излъчен от БСП. Ако такова има, то трябва да бъде надпартийно, с експертен профил. Дали пленумът на БСП ще предложи такова ще стане ясно по-късно днес.

По-рано през деня председателят на БСП Корнелия Нинова обаче коментира, че БСП са разочаровани от безотговорното поведение на останалите партии в Народното събрание и невъзможността да се състави парламентарно мнозинство, с което да бъде приета актуализацията на бюджета.

"След вчерашното поведение на партиите на протеста в зала започнаха да валят най-различни лични мнения. Приемайте ги засега като лични. Окончателното решение ще бъде днес и каквото реши Националният съвет, това е", каза тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във