Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Вратата на "Има такъв народ" към нас не е затворена

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов

"Опитите за разговори, които ние в момента провеждаме, са изключително задължителни. Всичко трябва да бъде направено, за да не бъде хвърлена държавата в хаос. Въпреки заявените позиции от последните дни, ние ще направим опит, за един конструктивен разговор, с който да се стигне до някакво разбирателство и формиране на кабинет." Това каза депутатът от парламентарната група на "БСП за България" Иван Иванов.

Иванов заяви, че очаква партиите на протеста да проявят здрав разум и да престанат със заяжданията помежду си. Той смята, че от "Има такъв народ" не са затворили окончателно вратата към левицата. "Господин Трифонов си сменя мнението няколко пъти в този парламент. Първо бяхме партия на статуквото, после желан партньор. Очевидно вратата към нас не е затворена. Той може би е казал, че няма да подкрепи правителство изцяло на БСП. Вие виждате, че в тези разговори не предлагаме нито премиер, нито министри. Това трябва да се случи на едно общо съгласие от всички, които участват в разговорите. Това зависи от последната среща с Трифонов", посочи депутатът пред БНТ. Той се надява до петък партиите на протеста да узреят, че държавата може да изпадне в пропаст. Очаква се съставът на Министерския съвет бъде предложен от партиите, които участват в тези разговори. Националният съвет на БСП е предложил служебния кабинет като опция, но в четвъртък ще вземе окончателно решение.

Разговорите между социалистите и ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме!" са били в положителна посока. Предстоят срещи с "Демократична България" и с "Има такъв народ". "Когато чуем тяхната окончателна позиция, очакваме разумът да надделее. В противен случай мандатът ще бъде задържан точно толкова, колкото да бъде приета актуализацията на бюджета и да не се хвърля държавата в този хаос, който Борисов очаква да се случи - да останат пенсионерите, лекарите и тези, които трябва да охраняват границата, без пари - всичкото това безвремие, което беше създавано последните 12 години, ще достигне своя апогей", предупреди Иванов. В изключително кратки срокове трябва парламентът да се заеме със своята истинска работа - законодателната дейност, най-вече насочена върху актуализацията на бюджета, призова той.

В неделя от БСП са постигнали съгласие с ИБГНИ да съкратят сроковете за предложения между първо и второ четене на бюджетната актуализация, за да бъдат конструктивни дните, които остават до 10 - 15 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във