Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП: ВРАГ С ПАРТИЕН БИЛЕТ ИЛИ КМЕТ?

Над стогодишната история на БСП показва, че партията е оцелявала най-добре, когато има срещу себе си враг. Щом врагът е идентифициран, редиците се мобилизират, дисциплината се затяга и маршът към победата е подет. Сега на червените им предстоят две битки. Едната е да спечелят втори президентски мандат за неформалния си лидер Георги Първанов, а другата - да запазят властта.
Правителството на тройната коалиция, доминирано от БСП като най-голяма политическа сила, през август щеше да навърши една безпроблемна година от съставянето си. Щеше, ако не беше столичният кмет Бойко Борисов. И най-разсеяните политически наблюдатели вече трябва да са наясно, че БСП най-после си намери достоен противник, макар да не иска да признае това дори пред себе си. Безметежността, която разпокъсаната десница осигури на парламентарното мнозинство, бе нарушавана единствено от постоянните крамоли между БСП, НДСВ и ДПС. Свади, които притихваха дискретно, като в аристократично семейство.
Страстите обаче избухнаха със страшна сила преди около месец. Тогава в разгара на политическата жега, когато вече силно замириса на президентски избори, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и градоначалникът Бойко Борисов
надуха парното
до краен предел. Чак стана неприлично да се говори за това при температури от 30 градуса на сянка. Разкритията за злоупотребите в столичната Топлофикация със сигурност няма да станат начало на операция чисти ръце. Те отдавна заприличаха на акция за политическа употреба. Сега червените са поставени пред дилема: дали да прочистят редиците си от враговете с партиен билет, където и в държавната йерархия да са те, или да се сплотят срещу кмета и неговото сдружение ГЕРБ? За БСП едва ли може да има комбиниран вариант за изход от ситуацията, коментират политолози. Върхушката в партията е прекалено силна, а ако някой от двамата скарани помежду си Руменовци (Петков и Овчаров), дори леко се поразклати, рискува да срине цялата властова пирамида. И да остави Георги Първанов без втори президентски мандат.
Всъщност, вместо да оставят прокуратурата да си свърши работата по аферата с Топлофикация, социалистите вече трета седмица занимават себе си и обществото с нея. Без да си дават сметка, че по този начин наливат вода в политическата мелница на Бойко Борисов и настройват срещу себе си ужилените потребители на парно. Да не говорим, че тъкмо на тяхното правителство наесен, около президентските избори, ще се падне честта пак да вдигне цените на енергоносителите.
Преди малко повече от месец заместник-председателят на БСП и шеф на предизборния щаб на партията Ивелин Николов уверено заяви в интервю за в.БАНКЕРЪ, че на Позитано 20 смятат сдружението ГЕРБ за нещо средно между Червения кръст и Съюза на военноинвалидите. С други думи, формацията на Борисов не може да бъде конкурент на столетницата нито на президентските, нито на които и да е избори. Последните социологически проучвания обаче доста попариха тази самоувереност. Според няколко агенции, включително и близки до червената централа, Бойко Борисов и ГЕРБ обират всенародната любов за сметка на Георги Първанов и на БСП.
За беля по същото време Борисов и Овчаров не спряха
да си разменят любезности
по повод на това кой от двамата е бил по-близък с арестувания парнаджия Валентин Димитров, кой го е крил и кой го е разкрил.
Още в зората на скандала, веднага щом кметът атакува Овчаров, парламентарната група на Коалиция за България застана на амбразурата в подкрепа на енергийния министър. Миналата седмица в свадата се намеси и вътрешният министър Румен Петков, който, по мнението на доста коментатори, направи мечешка услуга на адаша си, обвинявайки Борисов, че като главен секретар на МВР е знаел за злоупотребите в Топлофикация -София. Петков дори се закани да даде Борисов на прокурор. Но от прокуратурата само ден по-късно съобщиха, че нямат основание да проверяват дали кметът, или някой от екипа му са спирали разследване срещу Валентин Димитров.
Бойко Борисов обаче не спря с намеците си за още неприятни за Овчаров разкрития. На всичко отгоре енергийният министър
не ще да си дава лаврите
на кмета и продължава да твърди пред своите, че тъкмо той е предизвикал проверката за софийското парно. В понеделник (24 юли) софийските социалисти се срещнаха с министрите от БСП Румен Овчаров и Радослав Гайдарски и поискаха парламентът да състави анкетна комисия, която да разследва откъде са капиталите на столичния градоначалник. На срещата Овчаров е запознал организацията, чийто председател е по партийна линия, със скандала заради Топлофикация. Съпартийците му единодушно се съгласили, че именно той е бил двигателят за разкриване на злоупотребите в дружеството, а кметът Борисов само си е приписал заслугите. Битката срещу Борисов е битка на цялата партия, оповестил на срещата членът на Висшия съвет на БСП Тихомир Стойчев. Как може един пожарникар да бъде допуснат да стане главен секретар на МВР, а после и кмет на София, допълнил още Стойчев, който впрочем е и бивш директор на ЦСБОП. Два дни по-късно, в телевизионно интервю, Стойчев нарече изкуствено твърдението, че Бойко Борисов е противник на БСП, защото не е достойно един човек да се противопоставя на цяла партия. Война между Румен Овчаров и Бойко Борисов няма, каза по същото време Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР. Той също допълни, че не трябва да се воюва с личности, а срещу корупцията и организираната престъпност. Според него е необходимо БСП да застане срещу деформациите в управлението, но не и зад нерегламентирана война между Овчаров и кмета на София Бойко Борисов.
Отлично информирани източници от Позитано 20 споделиха пред БАНКЕРЪ, че червените са призовани от ръководството си на най-високо ниво
да се държат сериозно
и да не правят от Борисов по-голям герой, отколкото самият той иска да се изкара. Ето защо в средата на седмицата социалистите снижиха емоционалния градус.
Не щеш ли, икономистът Кольо Парамов заяви пред журналисти в сряда, че
БСП трябва да откъсне от себе си живо месо
за да гарантира успеха на управлението си. За него смяната на министрите Румен Петков и Румен Овчаров е животоспасяващата операция, защото по този начин ще се успокои напрежението. Двамата министри пречат на партията и на България за изпълнението на задълженията на правителството, рече Парамов и хвърли в смут червената централа. В момента парламентарната група на БСП е в много тежко състояние заради скандалите, в които влизат вътрешния и енергийния министър, продължи той, с което изрази настроенията на много червени депутати, сред които и вечният бунтар Костадин Паскалев.
Само това ни липсваше
въздишаха в кулоарите на парламента верни на премиера и президента народни представители. В същия момент вътрешният министър Румен Петков направи допълнителна реклама на Бойко Борисов, като каза пред представители на медиите, че МВР отказва да проверява доходите на кмета за времето, когато е бил негов главен секретар. Така Петков попари скритите надежди на своите, че след като шефът на сдружението ГЕРБ рови в работите на техните хора, и те могат да се поразровят в неговите. Наистина министърът си остави вратичка, като съобщи, че с градоначалника могат да се заемат общинските съветници, или някои други служби. Но коментаторите веднага отбелязаха, че по този начин за втори път прави услуга на Борисов, защото общинарите (дори и тези от БСП) всъщност твърдят, че работят добре с него. Да не забравяме, че в общинския съвет е големият приятел на Бойко Борисов - социалистът проф. Божидар Димитров. А в сряда общинският съветник от БСП Минчо Райдовски каза пред журналисти, че не може да допусне, че Румен Овчаров може да стои зад голяма корупционна схема в Топлофикация - София, зад която да има партийни интереси. Общинският съветник допълни, че БСП не води битка с Бойко Борисов, а се бори за решаването на проблемите на града.
В крайна сметка парнаджийското дерби между БСП и кмета на София продължава и резултатът засега очевидно не е в полза на червения тим. А какво ли ще стане, когато ГЕРБ най-после се регистрира като партия...
Освен че доста повдигна рейтинга си, кметът май успя да пусне на Позитано 20 и духа на вътрешнопартийните брожения. Не е ясно дали ловът на крадливи и корумпирани държавни чиновници ще продължи. Тъй като цялата работа се изроди в лов на политически вещици, в който и ловецът, и дивечът могат да се окажат сред своите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във