Банкеръ Weekly

Общество и политика

БСП ВОЮВА ТИХО НА ВЪТРЕШНИ ФРОНТОВЕ

Вестник Дума спря да излиза от миналия вторник. Оказа се, че въпреки скандала и предупрежденията на ИПК Родина от преди два-три месеца, ръководството на Социалистическата партия не е погледнало сериозно на задълженията си към печатницата. Вестникът продължава да дължи на държавната фирма 186 мил. лв. и точно това доведе в крайна сметка до принудителното му спиране.


Когато преди време печатницата за първи път отказа да отпечатва броевете на социалистическия всекидневник даром, Георги Първанов демонстрира пълно недоумение пред обществеността и обвини правителството, както и шефовете на Родина в опити за груби политически манипулации. За да избегнат създаването на излишни интриги, сините управници се застъпиха и Дума продължи да излиза с изричното обещание на социалистическото ръководство, че до началото на август ще се издължи, ако не с пари, то с хартия. Поетият ангажимент обаче не беше спазен. На 3-и август следобед шефовете на редакцията са получили официално писмо от издателския комплекс, че броят за 4-и няма да бъде отпечатан. Оттогава целият редакционен екип е в двуседмична принудителна отпуска, докато партийните и вестникарските босове си свършат работата и погасят задълженията на Дума- прес.


Социалистическият всекидневник обаче не е в критично състояние едва от тази близка дата. Конфликтите на главния редактор Стефан Продев с ръководството на партията са с доста дълга история и са единствената сериозна причина за жалкото положение, в което вестникът на левите симпатизанти изпадна. Още във времената, когато Андрей Луканов ръководеше своите два последователни правителствени екипа, главният редактор на Дума подчини цялата интелектуална и пропагандна мощ на изданието на рационалната политика на премиера. След оставката си Луканов изпадна в явна изолация в редиците на собствената си партия, но Стефан Продев и подвластната му редакция му останаха верни докрай. Дори и след четиридесет и първия конгрес на Социалистическата партия, когато стана ясно, че организацията не одобрява методите и идеите на Андрей Луканов и предпочита да следва други светли пътища, като този на Жан Виденов например, в.Дума не промени нито идейната, нито политическата си агитация. Така още по времето на Виденов вестникът се превърна в партия в партията и въпреки всички решения и настоявания на червените шефове продължаваше да проповядва повече идеите и възгледите на ОСД и главния си редактор, отколкото на партията си. В крайна сметка Георги Първанов наследи цяла планина от натрупани дългове и проблеми в редакцията на тогавашния официоз. Това или пък подчертано недружелюбното отношение на главния редактор охладиха чувствата на новия социалистически шеф още в самото начало. Той започна да гледа на вестника като на нежелано заварено дете и да търси удобен случай да се отърве от него или поне от главния му редактор.


В книгата, която издаде в навечерието на четиридесет и втория партиен конгрес, Жан Виденов обвинява Стефан Продев и целия му екип, че е работил против официалната линия на партията и е провалял преднамерено агитационната политика на ръководството. Ако един ден Георги Първанов реши също да сподели спомените си, със сигурност ще намерим в тях същите сериозни обвинения към шефа на червеното издание.


Атаките на партийния лидер срещу Продев са постоянни и методични въпреки липсата на очевидни резултати поне засега. Предварителните намерения бяха майският конгрес да отнеме недосегаемостта на главния редактор на в.Дума и да отвори възможност за освобождаването му. Но явно в последния момент Първанов е преценил, че не му е времето да се бори едновременно на няколко фронта и отложи тази битка за по-удобен момент. Нищо чудно този момент вече да е настъпил и кризата, в която изпадна вестникът, да е част от вътрешната война между партийното ръководство и редакционния екип. Може би спирането на изданието е един от най-ефективните начини за хората на Първанов да покажат кои са истинските шефове, кой кому трябва да се подчинява и чия политика трябва да пропагандира?


Всъщност Георги Първанов е абсолютно прав, като намеква, че спирането на социалистическия вестник напомня много на извиване на ръце. Въпросът обаче е кой точно извива ръцете на в. Дума? Оказва се, че единственият заподозрян в това може да бъде самият партиен лидер и неговото обкръжение. Това потвърждават и журналистите от редакцията, според чиито думи ръководството на Социалистическата партия отдавна е изоставило вестника си.


Твърди се, че до ден-два решението на проблема ще бъде намерено. Дали обаче отшумяващият сблъсък ще е излъчил победители и победени? Това ще проличи най-сигурно от страниците на самия вестник. Ако читателите му го намерят значително променен, значи блудният син най-после се е завърнал в лоното на партията. Ако всичко си е постарому, спокойствието със сигурност няма да продължи дълго и Първанов скоро ще изненада Продев с нова атака.

Facebook logo
Бъдете с нас и във