Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП внесе в парламента вота на недоверие срещу правителството

S 250 4f83efc2 eda7 441f b78a 690d2903836b
S 250 27d0d841 4b33 4c1a aa06 bbbcdfac9a47
S 250 e72d44a2 1463 4edf a4b0 167254642c7f
S 250 6c249ccf 3e65 4563 95bd 442c4fcecf74

БСП внесе вота на недоверие срещу правителството в деловодството на Народното събрание. Темата е "Провал в екополитиката на кабинета "Борисов 3". Конкретните обвинения са свързани с водната криза в Перник, мръсния въздух и внесения нелегално боклук от Италия.

"Внесохме 40 страници мотиви за вот на недоверие към правителството на Борисов – провал в областта на политиката по екология и околна среда", заяви на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й няма по-силни мотиви от фактите, а те са, че половин милион българи са на режим на водата и има сериозна опасност това число да расте. "Въздухът е сред най-мръсните в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от Европа, но и от третия свят. Всеки ден изникват нови и нови факти за такива боклуци, внесени в България за изгаряне", каза Нинова.

Тя посочи, че вотът на недоверие вече има своята роля. Социалистите са на мнение, че ако те не бяха поставили темата, много от нещата, които последваха, нямаше да се случат.

"Да, взеха се мерки, но те са временни, палиативни и представляват гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение. Тези мерки не решават системния проблем. Ако се намери вариант да се осигури вода за Перник, то питаме управляващите какво точно ще се случи с Шумен и как ще напълнят язовир "Тича" или как ще се осигури вода на Ботевград, Търговище, Ловеч и още много областни и общински центрове, в които има същия проблем. Проблемът е системен, а не да се реши една криза в Перник", алармира соцлидерката.

Тя отбеляза, че за около месец правителството на Борисов е получило 3 европейски наказания. "За пръв път може би от своите приятели в Европа българското правителство получава такива удари. България е осъдена вече в съда за замърсения въздух при това проблемът е стар. Гледа се в Европа и съда още от 2017 г. Жалкото е, че някои от горенето на боклуците и замърсяването на въздуха изкарва смъртоносни пари. Когато бъдат наложени санкции за това, този български народ ще плати от джоба си за това", добави лидерът на БСП.

На въпрос дали вотът на недоверие може да мине, Нинова отговори, че ако всички партии и независимите депутати, които досега са се обявявали за опозиция, го подкрепят, вотът ще мине. Извън това, стои въпросът "колко са независими независимите или колко зависими са станали". 

Според лидерът на левите стои и въпросът за евентуални договорки на "Воля" с управляващите. Нинова определи това като част от модела на задкулисието, срещу който социалистите се борят.

Тя уточни, че вотът е подписан от 78 от общо 79 депутати от парламентарната група на "БСП за България". 79-ят депутат, който не е подписал мотивите, в момента има здравословни проблеми. Лидерът на червените обяви, че от ДПС не са подписали мотивите за вота, тъй като са обяснили, че ще ги обявят от трибуната на Народното събрание по време на дебата. 

"Обръщам се към всички, които искат промяна, свалянето на това правителство и промяна на модела на управление – нека се обединим, защото има теми, които са над нас. Чист въздух, чиста вода, чиста храна са теми, които могат да ни обединяват. Сега е моментът не само да искаме промяната чрез свалянето на кабинета и да изградим алтернативата. Една цялостна визия за развитие на зелена икономика, зелени градове и конкретни мерки по всяка от трите области. Причините за всички тези проблеми са едни и същи – безхаберие, безотговорност и корупция. Това може да се промени и то минава през смяна на кабинета "Борисов" и на този модел на управление", подчерта Нинова.

По-рано днес БСП обсъдиха в парламента мотивите за заявения вот на недоверие с извънпарламентарните политически сили АБВ и "Движение 21".

До момента в парламента БСП получи подкрепата единствено на ДПС. Депутатите от "Воля" поискаха време за размисъл, а независимите депутати от "Атака" не уважиха поканата за разговори със социалистите.

Към момента гласовете срещу правителството са общо 104. Без "Воля" и независимите депутати, вотът няма да бъде успешен.

След като вотът бъде внесен, разискванията по проекта за решение трябва да започнат не по-рано от три дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението, а гласуването на проекта за решение се провежда не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията. За да мине вотът на недоверие обаче, за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители.

При отхвърляне на предложението, ново предложение не може да бъде направено в следващите 6 месеца.

 


Facebook logo
Бъдете с нас и във