Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП внесе проект на решение за освобождаване на шефа на КЕВР

Парламентарната група на БСП внесе проект за решение за предсрочното освобождаване на Иван Иванов от поста председател на КЕВР.

В мотивите си левицата изтъква, че КЕВР е органът, който регулира дейността в енергетиката и във водоснабдяването и като такъв той не тълкува, а изпълнява закона. Въпреки това, според мотивите на БСП, в хода на обсъждането на доклада за дейността на КЕВР за 2017 г. е определил промените в Закона за енергетиката като „бланкетен текст“, който „не отговаря на няколко основни неща“.

„От тълкуването на г-н Иван Иванов става ясно, че той няма намерение да спазва и да изпълнява закона“, категорични са вносителите на проекта за решение. Те заявяват, че Законът за нормативните актове определя кой тълкува законите и КЕВР, в т.ч. и нейният Председател не е сред онези, които правят това. Народните представители от левицата са категорични, че това тълкуване, в лицето на Председателя на КЕВР, представлява тежко нарушение на служебните задължения по смисъла на чл. 12б, т. 5 от Закона за енергетиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във