Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП внесе предложение за промяна на състава на ЦИК

Крум Зарков

Парламентарната група на БСП внесе предложения за промяна на състава на Централната избирателна комисия. Социалистите настояват управляващото мнозинство да изпълни закона и да смени ръководството на ЦИК, което е с изтекъл мандат. 

Червените депутати поискаха Комисията по правни въпроси да разпише правилата за избора на нови членове в срок от два дни, за да може процедурата да влезе за гласуване в пленарна зала още следващата седмица. До 21 февруари трябва да бъде избран нов състав на ЦИК, категоричен е депутатът от левицата Крум Зарков.

От ГЕРБ смятат, че опонентите им искат да дестабилизират изборния процес. "Това е предложение в последния момент. Цели се да се дестабилизира изборният процес. Очевидно се търсят партийни оправдания за евентуални загуби в предстоящите избори. Изтичането на мандата на състава на ЦИК съвпада със старта на изборната процедура по европейските избори. Ако се прецени така и то със съгласието на всички парламентарни групи, ще започнем такава процедура. Но нека се има предвид, че каквито и професионалисти да избираме, един новосформиран орган няма да има опита, няма да има готовността, няма да има и времето, за да подготви тези избори", коментира председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във