Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП внася вота на недоверие заради водната криза на 20 януари

БСП обяви, че внася вот на недоверие за провал в политиката на екологията. Поводът е кризата в Перник и заплахата и други места в страната да минат на воден режим. Депутатите се връщат на работа на 15 януари.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни днес, че искането за вот на недоверие на правителството на Бойко Борисов ще бъде внесен в парламентарното деловодство на 20 януари, понеделник. До 15-и ще бъдат изготвени мотивите, а от тази дата до 17 януари ще се проведат срещи и консултации за търсене на подкрепа с всички парламентарни групи, без тази на ГЕРБ.

"Да оставиш половин милион българи без основно човешко благо - питейна вода, е политика на геноцид. Така че всичко е политика и от 10 години тя има едно лице и едно име - Бойко Борисов", обяви на 30 декември лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Последва светкавична реакция от ведомството на Нено Димов. От Министерството на околната среда и водите заявиха, че БСП борави с фалшива информация и внася смут сред обществото. Министър Димов върна лентата назад, за да припомни, че Брюксел спря еврофондовете за екология именно при управлението на БСП. От ГЕРБ заговориха дори и за сценарий за всяване на паника и сваляне на правителството, както е било през 2013-а с цените за скъпия ток.

Новината за вота на недоверие застигна премиера Бойко Борисов на поредната инспекция със служебния джип из страната. Той бе категоричен, че БСП няма никакъв принос в областта на екологията, за да атакува правителството по тази тема. "Докато партията на Корнелия Нинова беше на власт, не беше направена нито една пречиствателна станция. Точно БСП ли ще ни говорят за чист въздух и околна среда? Нали при тях се построи "Кремиковци" и азотните заводи, които бълваха отрови. Ще оставим опозицията да критикува, това им е работата", коментира той. В Поморие Борисов каза, че дори делфините умирали в морето, а хората излизали с разтройство по време на управление на социалистите.

Въпреки че управляващите демонстрират хладнокръвие и спокойствие, напрежение сред хората има. Темата за безводието и проблемите с язовирите ще е гореща поне през настоящата зима. Малко е вероятно вотът на недоверие да бъде успешен, според анализаторите. Но дебати по темата трябва да има. Интересно е да се види как ще гласува "Атака", които вече не са част от малката коалиция и отричат да подкрепят правителството.

Това ще бъде четвърти вот на недоверие към третия кабинет на Бойко Борисов. Предишните три бяха за здравеопазването, за политиката по сигурността и провала на борбата с корупцията. За да бъде успешен вотът са необходими 121 гласа. БСП има само 79  депутати в парламента. В случай, че получат подкрепата и на ДПС, към гласовете на социалистите ще бъдат прибавени още 25. Броят на нечленуващите в парламентарна група депутати е осем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във