Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП внася в Конституционния съд жалба срещу Закона за социалните услуги

S 250 7fb2db7b a1fa 4f07 b2b1 862fb8b73ca3

Парламентарната група на "БСП за България" внася в Конституционния съд жалба срещу Закона за социалните услуги. Това съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на левицата Корнелия Нинова.

"38 страници с аргументи и питане, нека КС да каже има ли в закона текстове, които противоречат на Конституцията. Това е правовият ред в държавата и ние, като парламентарно представена партия изпълняваме ангажимента, който поехме към българското общество. Както знаете, отменено е влизането в сила на закона до 1 юли 2020 г. точно заради възникналите напрежение и страхове, така че има достатъчно време дотогава. Внасяме днес жалбата с необходимите подписи и очакваме решение на КС" посочи Нинова.

Законът за социалните услуги трябваше да влезе в сила от 1 януари, но действието му беше отложено с половин година. Родителски организации излязоха на протести след слухове, според които законът ще дава възможност на държавата да отнема деца от семействата по едва ли не всякакви поводи. Възраженията срещу закона бяха подкрепени и от Българската православна църква.

Заради отлагането на наредбата обаче от началото на 2020 година близо 13 хил. възрастни хора и хора с увреждания останаха без лични асистенти. Оказа се, че те не отговарят на критериите на единствения друг закон, засягащ казуса - Закона за личната помощ. Държавата успя да осигури асистенти за по-малко от половината нуждаещи се.

Facebook logo
Бъдете с нас и във