Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП внася подписи за извънредно парламентарно заседание

БСП внася подписи за извънредно заседание идната седмица, заради кризата с електронните системи на Министерството на правосъдието и на Търговския регистър. Премиерът да обясни на депутатите какви мерки се вземат и кой ще понесе политическа отговорност за срива на системите в държавата и какъв е рискът, обобщи пред журналисти председателят на левицата Корнелия Нинова.

Тя припомни, че за извънредно заседания на НС са нужни 48 подписа. От БСП определят ситуацията като безпрецедентна криза в системите, а правителството, по думите на лидера на социалистите, очевидно е безсилно да се справи. Като втора точка на извънредното заседание левицата предлага депутатите да обсъдят и казуса с фалита на застрахователното дружество "Олимпик" и как може да се помогне на засегнатите. Ще бъде предложено и решение, с което парламентът да задължи правителството/министерството на финансите/ да вземат конкретни мерки, съобщи БТА.

По същество четвърт милион хора са измамени, парите им са взети и в същото време подлежат на санкция, защото "Гражданска отговорност" е задължителна, посочи Крум Зарков. Правилните стъпки в този случай, според БСП, е държавата да обезщети хората, които са си плащали вноските, и след това пак държавата с нейния капацитет да участва в производството по несъстоятелност в Кипър. В Кодекса за застраховане е предвиден обезпечителен фонд за случаи на несъстоятелност, какъвто е този, обясни Зарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във