Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП внася антикорупционен закон наесен

"Президентът подкрепи това, което правим - чрез евродепутатите, чрез всички парламентарни партии, чрез правителството - да търсим начин да ограничим свободната продажба на земеделска земя на чужденци. Разбира се, без да се нарушават изискванията на Европейската комисия", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в четвъртък (20 юли) след срещата си с Румен Радев на "Дондуков" 2.

Тя направи още един интересен анонс, като отбеляза, че с останалите шефове на парламентарните групи са се разбрали по тази тема "да се работи и през август, без почивка", а в рамките на два месеца да има резултати.

"Необходим е широк обществен дебат за дългосрочните последици от продажбата на земеделски земи на граждани и фирми, включително извън ЕС", заяви от своя страна президентът Румен Радев. Според държавния глава страната ни трябва да проучи опита на другите държави-членки от ЕС за регламентиране на продажбата на земеделски земи и за въвеждането на гаранции за националните интереси, преди промяна на действащите закони.

Опозиционната лидерка и президентът обсъдиха и антикорупционния закон, предложен от кабинета на Бойко Борисов. "Казах му позицията ни, че няма да го подкрепим, а през септември БСП ще представи собствена концепция за борба с корупцията", заяви Нинова. След което сподели вижданията си за предложенията на правителството: "Те просто искат да обединят съществуващите "Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност" (БОРКОР), "Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество" (КОНПИ) и "Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси" (КПУКИ), без никаква друга промяна. Това не е нов орган по същество, а структурна промяна. Освен това предложенията им предвиждат хората в тези структури да си изкарат мандатите. Това не е борба с корупцията, а имитация." Тя добави, че левицата и държавният глава подкрепят създаването на единен и независим орган, но не по начина, предложен от премиера Борисов.

Третата тема в дневния ред на срещата бяха решенията от майския Консултативен съвет за национална сигурност. Нинова изтъкна, че правителство "все още не ги е изпълнило, въпреки че сроковете са изтекли." Тя съобщи, че ще постави на парламентарен контрол тези въпроси и че през септември КСНС отново ще се събере, за да обсъди темите за борбата корупцията, бедността и демографската криза.

БСП лидерката постави оценка  "слаб 2" на работата, отметната от депутатите в периода април-юли. "Сесията беше слаба, защото започнахме късно, нямаше законопроекти от правителството и мнозинството, а нашите стояха. Буквално половината сесия беше загубена. През останалото време гледахме лобистки закони", аргументира се Корнелия Нинова, като даде Закона за концесиите за пример.

Facebook logo
Бъдете с нас и във