Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП вика Дончев и Танева в парламента заради чумата по свинете

Заради критичната ситуация с разпространението на африканската чума по свинете, народните представители от БСП поискаха вицепремиерът Томислав Дончев, който е шеф на Националния епизоотичен щаб, и министърът на земеделието Десислава Танева да дойдат в парламента. Социалистите поискаха министрите да предоставят информация за мерките, които се предприемат  за овладяването на тази критична ситуация.

Междувременно еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изказа голямо разочарование от българските власти за действията им във връзка с африканската чума по свинете.

"И точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал", заяви Андрюкайтис.

Екип на ЕК е в момента в България, за да оцени щетите от болестта, като се очаква работата му да приключи в четвъртък. 

Продължава бедственото положение, обявено в три общини - Русе, Плевен и Разград заради разпространението на заразата по свинете. 19 вече са огнищата на африканска чума. Продължава и евтаназирането на прасета в русенското село Николово. Умъртвяват се и животните от свинекомплекса в село Бръшлен, който е един от най- големите у нас.Там се отглеждат близо 40 000 прасета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във