Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП вижда ужасяващо купуване на гласове, ГЕРБ очаква нова "Костинбродска афера"

Партийните отчети за "безапелационни" победи ще правим след втория тур на изборите. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента. Тя постави на вниманието на депутатите няколко остри въпроса, свързани с пороците в изборния процес, които "изкривяват реалния вот на българския народ".

По думите на Нинова по време на първия тур на местните избори е имало "ужасяващо купуване на гласове под зоркия поглед на МВР, българските институции и властта". Докато МВР е изземвало баници на кандидати на БСП, защото черпят с тях за Димитровден, истинските купувачи на гласове спокойно раздавали до 300 лева за глас. Докато МВР и властта разпитвали кандидат за кмет на БСП дали е бил роми, за да гласуват за него, ромските махали под строй гласували за властта. "В една секция от 420 души, 383 – 91% гласуваха за властта. В друга от 424 гласоподаватели, 344 или 82% за властта. В един район от 2600, за властта има 2000 ромски гласа", посочи лидерът на социалистите.

Нинова отново подчерта, че български граждани са признавали, че са продавали гласовете си заради страх от репресии. Същото се отнасяло и за общинската и държавната администрация. Служителите са били заплашвани, че ще загубят работата си. "Развихрихте и ужасяваща компроматна война срещу опонентите – жлъч, омраза и насъскване на българския народ едни срещу други на принципа "разделяй и владей", отбеляза още председателят на левицата. Според нея управляващите са опорочили тези избори.

По предварителни данни на БСП имало 400 000 невалидни бюлетини. Затова още на първия ден след изборите от социалистическата партия отново ще поставят въпроса за машинното гласуване.

"Още един удар по всички ни – избирателната активност отново е ниска.  Колеги, за пореден път призоваваме, замислете се върху това. Това е шамар за всички ни, за всички партии и цялата политическа система. Ако не променим това, хората ще изгонят всички ни и няма да правят разлика между управляващи и опозиция. Ниската избирателна активност е изключително важен въпрос, защото показва апатия и недоверие, че гласът на хората може да реши нещо", каза червената лидерка. Тя призова народните представители да променят поведението си така, че избирателната активност да бъде по-висока. Нинова прикани гражданите да гласуват "за себе си и за промяната".

"Имаме данни, че ще има опити той да бъде представен като подменен, корумпиран, купен, особено в София." Това пък заяви виецепремиерът и член на предизборния щаб на ГЕРБ Томислав Дончев на пресконференция в централата на управляващата партия. На въпроса кой ще направи такива опити той отговори, че това скоро ще стане ясно и припомни "Констинбродската афера".

Дончев отбеляза, че сме свидетели на особен политически феномен, който нарече "политически джендъризъм или полова неопределеност". Това означава склонност да криеш кандидата си зад широкоформатна коалиция и зад инициативен комитет. По думите му се откривала "удивителна възможност", ако кандидатът спечели, да кажеш, че и ти печелиш, но ако той загуби, не е ясно кой губи. Не било ясно и кой носи политическа отговорност за загубата или за това, което ще решава претендентът, ако бъде избран.

"Да се опиташ да превърнеш местния вот в парламентарен и в същото време комплексният анализ да показва, че си трета политическа сила, е огромен гаф" смята вицепремиерът. Според него местният вот може би е тест за политики и тези на ГЕРБ за икономическо развитие, образование, инфраструктура са срещнали мощна подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във