Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП вероятно ще задържи третия мандат до 15 август

БСП вероятно ще задържи третия мандат до 15 август. Това стана ясно от думите на лидера на левицата Корнелия Нинова. Тя свика спешна среща на председателите на преговарящите за правителство парламентарни групи (ПП, БСП, ИТН и ДБ). Поводът беше решението на Конституционния съд да обяви избора на Станислав Тодоров за шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране за противоконституционен. "Има съгласие между четирите формации, които преговарят за кабинет, да бъде отворена нова процедура за избор на председател на КЕВР", обяви Нинова на брифинг в парламента. 

По думите ѝ са разписани приблизителни срокове, които са на база правилника за работа на парламента - процедурата може да приключи в оптималния вариант на 12 август. Затова партиите са обсъдили необходимостта Народното събрание да отмени ваканцията си - между 1 и 15 август. На въпрос дали това означава, че третият мандат ще бъде държан от 15 август, лидерът на левицата отговори: "Това май означава "да". Четирите формации не са обсъждали конкретна кандидатура за КЕВР. 

Нинова увери, че преговорите за съставяне на кабинет продължават по план. Между партиите има принципно съгласие за програма и има нужното мнозинство за гласуване на правителство в пленарната зала.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във