Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП: Валери Симеонов си взе язовир на тръгване

„Вярно ли е, че направените предложения в параграф 119 и 120 от Закона за водите, които се правят порочно между първо и второ четене в преходните и заключителни разпоредби в Закона за рибарството и аквакултурите, са лобистки и касаят фирма на Валери Симеонов? Вярно ли е, че в съседство на язовир „Овчарица“ в друг воден обект е разположил незаконно садки и чрез направените предложения има интерес да развива дейност във въпросния язовир „Овчарица?“ Това попита народният представител Румен Георгиев по време на заседание на Комисията по земеделие и храни. По думите му порочна практика е да се внасят промени между първо и второ четене в преходни и заключителни разпоредби на друг закон – в случая основен и ключов – Законът за водите, които изискват най-малкото частична оценка от ресорното министерство – МОСВ.

Лобистките поправки  в текстовете за издаване на разрешително за водовземане и за ползване на воден обект се правят под предлог, че ще бъде намалена административната тежест за земеделските стопани.

Той обърна внимание, че част от промените касаят и Постановление 181 на Министерски съвет за определяне на стратегически обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност.

Левият депутат попита как така се предлага само язовир „Овчарица“ да бъде включен в приложение номер 1 от Закона за водите като "комплексен и значим“. Социалистът посочи, че така направените лобистки предложения би трябвало да имат становища от Министерството на околната вода и средите, МВР, Министерствата на отбрана, ДАР, ДАНС, Министерство на енергетиката, НИМХ, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, Дирекция към Министерски съвет – "Модернизация на администрацията".

„Очакваме отговорите от вносителя Йордан Апостолов, от НФСБ по тези въпроси“, подчерта Георгиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във