Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП свиква юбилеен партиен конгрес в Деня на победата

Националният съвет на БСП реши 50-тият юбилеен конгрес на партията да се състои на 9 и 10 май. 

83 848 - толкова са членовете на БСП. Тази цифра е била съобщена по време на заседанието на червения пленум. Всички те имат право да участват в избора на нов лидер. За да бъде признат той за легитимен, до урните на 26 април ще трябва да отидат над 41 хиляди социалисти.

Отчетно-изборната кампания в БСП за избор на ръководни органи продължава до средата на март. Централната комисия за пряк избор на председател на БСП ще обяви до 21 март имената на далите съгласие да участват в надпреварата.

Проведени са 31 конференции и общи събрания, има 21 номинирани кандидати за председател на БСП. С най-много номинации е Корнелия Нинова - 31, следвана от Кирил Добрев с 13 и Калоян Паргов с 6. Толкова имат Красимир Янков и Костадин Паскалев.

"Ние сме и във вътрешнопартийна кампания. Вървят всякакви слухове, включително за договорки между мен и Кирил Добрев. Искам да бъда ясна, че аз не влизам в договорки за прекия избор на председател. Всеки има право да се кандидатира. Мнозина казват, че БСП се занимаваме само със себе си, но от нас зависи това да не е така. Нека тази кампания  да бъде генератор на политики. Нека да мобилизираме целия ни потенциал, за да изградим един цялостен и конкретен план за управлението на страната. Нека кампанията да бъде разговор за политики, за посоката след конгреса. Да търсим консолидация и обединение на умни и честни професионалисти. Моля за чисти списъци, висока активност и свободен избор. Сега е моментът да бъдем образцови в това отношение. Нека състезанието да бъде честно. Пожелавам на всички успех и енергия след конгреса", заяви сегашният председател и фаворит за нов мандат Корнелия Нинова пред червения пленум.

"Имаме сериозен проблем с апатията на хората в активна възраст, които да участват в партийните структури. Този проблем се усеща особено силно при процесът на набиране на изборната администрация", заяви опонентът й Кирил Добрев.

Той отчете, че до момента са проведени 31 общински конференции и общи събрания на БСП, като предстои провеждането на 202, които да излъчат своите номинации за председател на партията.

"За незапознатите с историята и форумите на БСП искам да кажа, че помним, че как 1 номинация можеш да станеш председател и с 220 да загубиш", коментира Добрев

Facebook logo
Бъдете с нас и във