Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП срещу Валери Симеонов заради Божков и медийната свобода

Валери Симеонов е един от най-сериозните проблеми на българската демокрация. Така депутатът от парламентарната група на "БСП за България" Антон Кутев определи зам.-председателя на парламента и лидер на НФСБ. "Цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания, не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти. Какво да очакваме до края на мандата? Проблемът, г-н Симеонов, не са медиите. Днес един от най-сериозните проблеми на българската демокрация сте вие", каза Кутев в декларация от името на групата.

"Във връзка с отправени обвинения в корупция от заместник-председателя на Народното събрание към журналисти от различни медии ние от БСП изразяваме сериозната си загриженост за състоянието на медийната свобода в България. Обвиненията в корупция към публични личности трябва да бъдат надлежно доказвани преди да бъдат отправени, защото в противен случай те се превръщат в клевета", подчерта социалистът. Според него не могат да се привикват журналисти в прокуратурата, защото това нарушава Конституцията на страната.

"Мен ако питате, не можете дори да си го помисляте, защото с подобни мисли в главата, ставате опасни за демокрацията. Със сигурност не можете да управлявате европейска държава, докато не разберете, че има ценности, които са над личното ви его. Не и в нашата държава, не и в нашата демокрация. Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта и всички го усещаме. Журналистите го и виждат. Тези от тях, които още не са се поддали на страха и малодушието, го отбелязват и разказват. Точно тези журналисти трябва да защитаваме, а не вие да ги заплашвате“, възмути се Кутев.

Хазартът на Васил Божков винаги е бил под чадъра на БСП, посочи Симеонов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с декларацията на БСП. Лидерът на НФСБ отбеляза, че изявлението на левицата е "империята отвръща на удара". Според него империята е не само БСП, а и ДПС, както и "една национална телевизия".

"Уважаеми колеги, това е част от мащабната битка срещу престъпното организиране и провеждане на хазартните игри в България. Нищо друго. Не става въпрос за лична позиция на г-н Кутев, не става въпрос за позиция на БСП, а за един пореден епизод от битката срещу хазарта на Васил Божков", каза още Симеонов. "Миналата седмица бяха гласувани промените в Закона за хазарта. Кой не ги подкрепи? БСП и ДПС. Кадри на БСП, народни представители на БСП, винаги са били на хранилка на Божков", заяви зам.-председателят на парламента и допълни, че при обсъждането на Закона за хазарта в бюджетна комисия представители на левицата изключително агресивно и активно са реагирали на отделните текстове.

"2013 г., когато лотариите бяха освободени от всякакъв данък такса, предложението, което беше гласувано за освобождаването, е допуснато точно от Румен Гечев, Георги Кадиев и представители на БСП", изтъкна Симеонов.

Припомняме, че лидерът на НФСБ обвини журналиста Антон Хекимян и шефа на новините в БиТиВи Венелин Петков, че 45 дни не са оповестили информацията на братя Найденови за Васил Божков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във