Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП-София: Управляващите са безотговорни към проблемите със столичния транспорт

Калоян Паргов

Общинските съветници от БСП искат пълна проверка и отчет на работата на транспортните дружества в София, включително часовете положен извънреден труд от шофьорите, осигуряване на междусменните почивки и недостига на водачи на превозните средства.

Председателят на БСП-София Калоян Паргов изтъква, че в социалните мрежи циркулира информация за недостиг от над 300 шофьори и ватмани в столичния градски транспорт, за липса на почивки, за смени, продължаващи по 16 часа, за до 50 часа извънреден труд на водачите на месец.

"Как столичният градски транспорт гарантира сигурността на гражданите на София. Очакваме обяснения от кмета Йорданка Фандъкова и от заместника й, отговарящ и за транспорта, Дончо Барбалов, както и от председателя на Комисията по транспорт Екатерина Йорданова. Освен това, настояваме още в сряда да чуем ясно и точно какви мерки те смятат да вземат оттук нататък, за да разрешат проблемите в столичния градски транспорт. Защото тази безотговорност не може да продължава! Никой няма право да рискува живота и здравето на софиянци", добавя Паргов в позиция на общинската група на БСП.

Общинският съветник Борис Цветков изтъква "инцидент от петък, когато водач на автобус №98 получи инфаркт на волана ... Настояваме да бъдем информирани дали катастрофиралият автобус е минал задължителен технически преглед, а шофьорът - задължителния медицински преглед "Дали е вярно, че за януари въпросният водач е имал само 3 почивни дни, което е скандално и грубо нарушение на Кодекса на труда. Търсим отговори и от ДАИ, и от Инспекцията по труда, които са задължени да проверяват фирмите за обществен транспорт", допълва Цветков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във