Банкеръ Daily

Общество и политика

БСП-София отбеляза 9 май

Без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа, каза лидерът на БСП-София Калоян Паргов по време на организираните от левицата прояви в центъра на столицата. Венци и цветя бяха поднесени пред Паметника на Незнайния воин и Паметника на Съветската армия.

9 май 1945 г. отвори нова страница в историята на Европа – така Паргов коментира значимостта на днешния ден, в който преди 76 г. Германия капитулира и това слага край на Втората световна война. В най-големия военен конфликт загиват близо 60 млн. души.

"Този ден е голям празник и за България, не само защото сме част от Европейския съюз, но и защото страната ни и българският народ са дали своя принос за едно по-добро бъдеще. Българският народ помни, че 9 май е преди всичко Ден на Победата над нацистка Германия. На 9 май, преди 76 години, беше повален най-опасният враг на човечеството – хитлерофашизма". Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в словото си пред Паметника на Съветската армия.

Преди това той, членове на Изпълнителното бюро, на Градския съвет, на районните организации на партията в столицата, общински съветници и народни представители от „БСП за България“ избрани от София се поклониха и поднесоха цветя на Паметника на Незнайния войн. След това те се включиха в шествието на „Безсмъртния полк“.

Паргов отбеляза, че на тази дата всяка година отдаваме почит пред съветските войни, които проляха кръвта си в името на свободата и човеколюбието. Изразяваме признателността си пред всички знайни и незнайни мъже и жени от Съветския съюз, САЩ и Великобритания, от всички държави на планетата, които жертваха своя живот заради идните поколения.

„С проявените храброст и висок дух войните от Първа българска армия също изпълниха гражданския си дълг през последната фаза на Втората световна война“, заяви председателят на Софийската организация на БСП.

По думите му българо-руските отношения, отношенията между славянска и православна България и славянска и православна Русия имат дълга история, изпълнена с примери на възход и противоречия, на многовековно сътрудничество и братство.

„Българският народ, за разлика от част от управляващата ни политическа класа, е благодарен на руските хора, без които Деветомайската победа нямаше да се случи. Нека преодолеем установеното през  прехода статукво – да отсъства единно мнение  и справедливо отношение към Русия. Нека не позволяваме да ни замесват в скандални афери. Нека не се поддаваме на чужди интереси, идеологически внушения и агресии“, призова Калоян Паргов.

„Днес, ние, българските социалисти, изправени през Паметника на Съветската армия, заявяваме, че пазим и ще опазваме в сърцата и душите си спомена за 9 май, за героизма и себеотрицанието на десетките милиони жертви на фашисткото нашествие. Ние ще останем верни на завета да се борим за мир, свобода, социална справедливост и братство“, посочи в словото си той.

„Да се противопоставяме на всякакви посегателства на определени обществени кръгове, които вкарват нашето отечество в обречени авантюри срещу Русия и руския народ“, каза още лидерът на столичните социалисти и допълни в заключение, че 9 май е празникът на саможертвата и свободата, празникът на единението между народите за мир и разбирателство.

"Време е да преодолеем статуквото на прехода в отношението към Русия и да не позволяваме да ни замесват в скандални афери", призова той  пред Паметника на Съветската армия.

Руският посланик Елеонора Митрофанова отдаде почит на загиналите български воини, партизани и антифашисти. „Трябва да кажем „не“ на войната, „не“ на повторението на този ужас, който са преживели нашите предци. Честит празник, приятели!“, каза диплометът.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на героите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във